Juan Carlos Cruz, žrtva zlostavljanja svećenika Fernanda Karadime iz Čilea, danas će se susreti s biskupima u Rimu. Susret s 12 žrtava seksualnog zlostavljanja, među kojima je i Cruz, organiziran je dan prije početka velikog sastanka o zaštiti maloljetnika u Vatikanu. Cruz je za čileanske dnevne novine La Tercera izjavio: „Vrlo sam ponosan što mi je povjerena ova zadaća.“ Kaže kako njih 12 predstavljaju brojne žrtve seksualnog zlostavljanja u svijetu.

Sastanak o zaštiti maloljetnika inače predstavlja crkveni susret pastirā sa ‘sinodskim’ obilježjem bez presedana, koji pokazuje da je borba sa zlostavljanjem koje su počinili članovi klera, u sadašnjem povijesnom kontekstu, za papu Franju prioritet. Poslušati žrtve, povećati svijest, bolje upoznati, razviti nove propise i procedure, razmijeniti dobra iskustva, samo su neki od ciljeva tog skupa.

Cruz je za čileanske novine također izjavio kako su na sastanak pozvani dužnosnici Vatikana koji su zaduženi za organiziranje sastanka o zaštiti maloljetnika, a na njemu će se razgovarati o važnosti rješavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja na svim razinama crkvene hijerarhije, piše Catholic Herald.

Cruz je bio jedan od ključnih zviždača koji je upozorio na opsege seksualnog zlostavljanja u Čileu. Prošle godine u Čile je otputovao maltežanski nadbiskup Charles Scicluna koji je proveo istragu nad slučajem oca Karadime. Nakon što je papa Franjo iščitao prikupljenu dokumentaciju, izjavio je: „Vjerujem da mogu potvrditi kako su mnoge žrtve podnijele težak križ, zbog kojega osjećam bol i sramotu.“

Nakon toga je uslijedio susret pape Franje sa žrtvama seksualnih zlostavljanja u Čileu, na kojem je sudjelovao i Juan Carlos Cruz, koji je tada izjavio: „Nikada nisam doživio da mi se netko tako pokajnički obraća. Osjetio sam kako je Papu doista pogodilo sve što se dogodilo. Ne znam koje bih riječi upotrijebio jer se ne događa često da ti se Papa ispričava.”

Na današnji susret u Rimu Cruza je osobno pozvao nadbiskup Scicluna i zamolio ga da pred okupljenima ispriča svoje svjedočanstvo. Cruz je za čileanske novine izjavio kako je ovaj susret važan za katolički svijet, ali i brojne druge ljude. „Iskreno se nadam da će to Crkva jednom zauvijek prihvatiti onakvim kao što to doista jest – nešto što zaslužuje nultu toleranciju… Ti ljudi se više ne smiju skrivati unutar institucije“, izjavio je Cruz.

Cruz je rekao kako biskup Luis Fernando Ramos Perez, predsjednik Čileanske biskupske konferencije, „nije pokazao empatije prema žrtvama u Čileu”. „Ne znam na koji će način on doprinijeti ovom važnom skupu“, završio je Cruz. Inače, na skupu o zaštiti maloljetnika u Vatikanu će se okupiti oko 190 sudionika, većinom predsjednika nacionalnih biskupskih konferencija.

IKA | Rašeljka Zemunović | Bitno.net