Bivši apostolski nuncij u SAD-u, nadbiskup Carlo Maria Viganò, optužio je papu Franju da je već pet godina bio upoznat s optužbama za seksualno zlostavljanje protiv kardinala Theodora McCarricka, čiju je ostavku Sveti Otac prihvatio u lipnju ove godine.

U pismu upućenom katoličkim medijima, Viganò je napisao kako je krajem 2000-ih Benedikt “nametnuo kardinalu McCarricku sankcije slične onima koje mu je nametnuo papa Franjo”, o kojima je, kako tvrdi, još 2013. kao nuncij osobno obavijestio papu Franju, rekavši mu kako je McCarrick ‘okorjeli predator’.

Ipak, optužuje Viganò, sadašnji papa odlučio je ne uzeti u obzir informacije koje mu je on prenio, te je umjesto toga učinio McCarricka svojim “savjetnikom od povjerenja”, koji mu je sugerirao imenovanje pojedinih biskupa, poput Blasea Cupicha.

Sankcije su, piše Viganò, uz odredbu da napusti sjemenište u kojem je živio, uključivale zabranu “slavljenja mise u javnosti, sudjelovanja u javnim događanjima, održavanja predavanja, putovanja, uz obavezu posvećenosti životu molitve i pokore”, a uvedene su, prema Viganòvim riječima, godinama nakon što su njegovi prethodnici u nuncijaturi informirali Svetu Stolicu o “teškom nemoralnom ponašanju prema bogoslovima i svećenicima”.

Krivce za odgađanje sankcioniranja McCarricka, koje je trajalo od 2000., Viganò pronalazi u državnim tajnicima Svete Stolice, kardinalima Angelu Sodanu i Tarcisiu Bertoneu koji su na službi bili u vrijeme Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

“Benedikt je učinio ono što je morao učiniti”, smatra Viganó, “ali njegovi suradnici – državni tajnici i svi ostali – nisu se odnosili prema tome kao što su trebali, što je dovelo do odgađanja.”

O svemu je, prema riječima bivšeg nuncija, bio obaviješten i McCarrickov nasljednik, kardinal Wuerl, no nije ništa učinio po pitanju iznesenih optužbi.

Viganò navodi kako je Franjina reakcija da u lipnju ove godine prihvati McCarrickovu ostavku u Kardinalskom zboru donesena “na temelju medijskog pritiska”, te kako bi “spasio svoju sliku u medijima”. Zbog svega iznesenoga, pri kraju pisma, Viganó je pozvao papu “da dobar primjer kardinalima i biskupima koji su prikrivali McCarrickova zlostavljanja i odstupi zajedno s njima.”

Ivo Džeba | Bitno.net