Sjednica Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije održana je u ponedjeljak 15. srpnja pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu. Na sjednici su sudjelovali i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK: potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i zamjenik generalnog tajnika mons. Fabijan Svalina.

Razmotrena su pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK.

Kako javlja Tiskovni ured HBK, biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013. godine, a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o “Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije” predsjednik Vlade RH je izjavio da su “zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ”. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda.

Na sjednici je bilo govora i o predstojećoj beatifikaciji sluge Božjega Miroslava Bulešića koja će biti 28. rujna u pulskoj Areni. Porečka i Pulska biskupija za ovu prigodu otvorila je web-stranicu miroslavbulesic.hr. Miroslav Bulešić bio je uzoran svećenik, pun pastoralne revnosti, čovjek molitve i djelotvorne ljubavi, svećenik koji je imao veliko srce za siromahe i za sve potrebne, koji se u svojem djelovanju nadahnjivao samo vjerom, za koju je bio spreman položiti i život. Ubili su ga komunisti nakon krizme u Lanišću u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine.

Bitno.net