Na skupu će sudjelovati predstavnici četrnaest država, sve postkomunističke, poput Albanije i Litve. Sudjelovat će i dva kardinala: kardinal Peter Erdö, predsjednik Vijeće europskih biskupskih konferencija, te kardinal Dominik Duka, metropolit i nadbiskup Praga.

Europa treba otkriti svoje kršćanske korijene

Skup će biti naš zajednički prinos traženju rješenja za migracijsku krizu i krizu obitelji, te izraz zauzimanja da se ojača suradnja između zemalja srednje i istočne Europe. Europa bi se trebala vratiti svojim kršćanskim korijenima i osmisliti učinkovitu demografsku politiku. Katolička crkva želi pridonijeti europskoj integraciji i ublažiti društvenu napetost. Molit ćemo za sve one koji pate zbog rata i terorizma – izjavio je vlč. Anton Ziolkovsky, izvršni tajnik Slovačke biskupske konferencije.

Slovačka, trenutačni predsjedatelj Europskog vijeća

Izvršni je tajnik izrazio zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih sudionika na skupu. To je znak zauzimanja Europskih biskupskih konferencija da se jače čuje glas Katoličke crkve o sadašnjim problemima, poglavito sada kada Slovačka predsjeda Vijećem Europske unije. Skup biskupa će se odražavati malo prije susreta državnih poglavara i vlada država Europske unije,koji će se u Bratislavi okupiti 16. rujna – zaključio je don Anton Ziolkovsky.

RV | Bitno.net