Razgovarali su s vodstvom bolnice o pitanjima i problemima na koje nailazi ta ustanova na početku svoga djelovanja

Pod vodstvom požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te povjerenik HBK za svećenike sa zdravstvenim poteškoćama fra Ivan Markanović posjetili su 28. prosinca Bolnicu Sveti Rafael na Strmcu, kojoj je osnivač i vlasnik Bolnički red sv. Ivana od Boga, poznat kod nas kao Milosrdna braća. Bolnica je otvorena prije pola godine te je primila određeni broj psihički bolesnih osoba i četrdesetak bolesnika palijativne skrbi.

Na ulazu u bolnicu biskupe su dočekali prior zajednice Bolničkog reda u Strmcu fra Dario Vermi te ravnatelj bolnice dr. Josip Mičija sa suradnicima. Fra Dario je poveo biskupe najprije u bolničku crkvu, a potom u pojedine odjele gdje su se susreli s djelatnicima i bolesnicima. Nakon toga pridružio im se i fra Kristijan Sinković, koji je vodio bolničku gradnju te su se zadržali s vodstvom u razgovoru o pitanjima i problemima na koje nailazi ta ustanova na početku svoga djelovanja.

Određene poteškoće prisutne su i zbog toga što katolička bolnica do sada nije postojala u hrvatskom zdravstvenom sustavu te određeni krugovi kod nas ne uspijevaju prepoznati njezinu specifičnost nego je poistovjećuju s privatnom bolnicom. Biskupi su potom posjetili i samostansku kuću u Šumetlici gdje su braća započela sa svojim djelovanjem prije nego su izgradila bolnicu i novi samostan pokraj nje. (ika/bitno.net)