Kupres

Župu Svete Obitelji na Kupresu u BiH u utorak 4. rujna posjetilo je više od trideset svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zajedno sa splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom Marinom Barišićem, dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, šibenskim biskupom Antom Ivasom, franjevačkim provincijalom splitske Franjevačke provincije Joškom Kodžomanom te generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije Ivanom Čubelićem. Dočekali su ih kupreški župnik mons. Marko Tomić, župni vikar Miodrag Brkan i vlč. Dragan Jurić. Gosti iz Splita u svom jednodnevnom boravku na Kupreškoj visoravni razgledali su vjerske i prirodne znamenitosti kupreških župa.

Nakon poslijepodnevnog razgledavanja u župnoj crkvi svete Obitelji u popodnevnim satima slavljena je misa s večernjom molitvom. Misnim slavljem predsjedao je i propovijedao nadbiskup Barišić. Na misi se okupio i veliki broj domaćih vjernika s Kupresa.

Nadbiskup Barišić na početku propovijedi rekao je da dolazi na Kupres nošen pjesmom “Jel kupreško polje uzorano je li na njemu žito posijano”. Vidjesmo da je i uzorano i posijano i ono vidljivo i ono nevidljivo sjeme, rekao je nadbiskup. Istaknuo je da je blago riječi Božje svjetlo i snaga, a riječ Božja je kao blago skriveno na polju. To Božje blago veće je od novčanog i materijalnog blaga, jer Božje blago se naziva ljubav i ne može se kupiti, samo se može imati ili ne imati. Na kraju propovijedi nadbiskup je istaknuo da se kroz čitavu povijest zlo odupiralo dobru, laž nije podnosila istinu, nepravda nije podnosila pravdu. Zbog toga, dragi Kuprešaci i dragi vjernici, svi smo mi izloženi i zlu i nepravdi i zavisiti, ali izlaz iz toga je da svaki dan molimo nebeskog Oca: “izbavi nas od zloga”. Mi smo krštenjem “cijepljeni” protiv zla, a riječ Božja nam je svakodnevna hrana bez koje, htjeli mi ili ne, teško možemo živjeti, zaključio je nadbiskup Barišić. Misno slavlje pjevanjem su animirali splitski svećenici. (ika/bitno.net)