Pomoćni biskup Los Angelesa i poznati evangelizator Robert Barron reagirao je na zbivanja oko „svjedočanstva“ Carla Marije Vigana u kojima je ovaj bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama optužio papu Franju i neke druge prelate za štićenje američkog kardinala Theodora McCarricka.

Barron je ukazao na potrebu nadvladavanja „liberalnog“ i „konzervativnog“ prijepora u cijeloj priči oko Viganova dokumenta i imperativ pronalaženja istine o svemu što se dogodilo. U razgovoru za evangelizatorsku platformu koju je pokrenuo „Word on fire“ Barron je rekao kako „katolici trebaju biti svjesni da prolaze kroz teška vremena“ i da je potrebno „djelovati“.

„Uzrok ovih strašnih seksualnih zločina jest višeznačan. Jedan od njih jest klerikalizam, pri čemu mislim na zloporabu moći i vlasti. Ali, Richard John Neuhaus je svojedobno rekao kako postoje tri razloga za seksualne zločine: nevjera, nevjera i nevjera… Je li i homoseksualnost ono što trebamo spomenuti? Naravno. 80 posto zločina uključuje zlostavljanje muškarca od strane muškarca. Pri čemu ne treba zaključivati da svaki svećenik s homoseksualnim sklonostima može biti zlostavljač“, rekao je pomoćni biskup Los Angelesa.

Barron je ponovio svoj raniji prijedlog po kojemu Američka biskupska konferencija treba utemeljiti posebnu komisiju koja treba biti sastavljena od laika i koja će ispitati sve sumnjive okolnosti oko slučaja Theodora McCarricka.

Komentirajući „svjedočanstvo“ Vigana Barron je rekao kako želi dodati svoj glas priopćenju koje je Američka biskupska konferencija objavila i u kojem je pozvala Vatikan na vizitaciju i istragu. Ponovio je da bi takvo povjerenstvo trebalo biti sastavljeno od laika, koji bi istražili navode iz svjedočanstva.

„Ako me pitate s kim bi to povjerenstvo trebalo razgovarati, mislim da bi to trebao biti upravo Carlo Maria Viganò… Da, ima stvari u njegovu izvješću koje su, vidi se, napisane pod utjecajem emocija… Ali, ima i stvari koje su konkretnije i za koje, kako kaže, može ponuditi dokumente. Vrijedi li to istražiti? Nego što!“, rekao je Barron.

Istodobno, na zbivanja je reagirao i američki katolički publicist Ross Douthat.

„Gorka lekcija proteklih desetljeća jest da bilo koja frakcija koja želi izvesti katoličanstvo iz krize mora započeti čistiti među svojim redovima, bez ikakve tolerancije prema naznakama korupcije“, napisao je.

Douthat je u komentaru za najutjecajniji američki liberalni dnevni list The New York Times cijelu situaciju opisao kao sukob između „liberala“ i „konzervativaca“ gdje se zbog teološkog, pa i političkog grupiranja unutar Crkve zanemaruje ono temeljno – borba protiv seksualnog zlostavljanja.

U svom tekstu Douthat tvrdi kako je sasvim moguće da je papa Franjo zanemario Viganova upozorenja o McCarrickovim nedoličnim ponašanjima i nudi sljedeći scenarij.

„Možda je imao neke informacije o tome… Ali je ili pretpostavio da te optužbe nisu tako ozbiljne (u tom trenutku kardinala se optuživalo za seks s bogoslovima, ali ne i maloljetnicima) ili je pak odlučio vjerovati kardinalu koji je sve odbacivao? Zašto? Djelomično zbog pretpostavljene koristi. Franjo je trebao saveznike, McCarrick je bio naklonjen papinom liberalnom poticaju, a ovaj je htio njegovu pomoć“, tvrdi Douthat.

Katolički publicist napisao je i kako je taj scenarij „sasvim moguć“ jer upravo tako funkcioniraju stvari u Crkvi već dulje vrijeme, još od „kada su izbili seksualni skandali“.

„Ako je počinitelj ili onaj koji ga je zaštitio na ‘liberalnoj’ ili ‘konzervativnoj’ strani, onda će naći zaštitnike ili branitelje sve dok okolnosti dopuste“, piše Amerikanac.

Po njemu, upravo je to razlog zašto je Ivan Pavao II. dugo odbijao istraživati Marcela Macijela, utemeljitelja Legionara Krista optuženog za seksualne zločine – jer je njegova organizacija bila „konzervativna“. Ili zašto je „konzervativni“ svećenik Carlos Urrutigoity, također optužen za seksualna zlostavljanja, mogao pronaći utočište u nekim biskupijama.

„I zato sada neki ‘apostoli’ liberalnog katoličanstva zastupaju zaštitnike McCarricka – jer je Franjo njihov papa kojega su čekali kao osloboditelja“, pojašnjava Douthat i zaključuje da „takav način razmišljanja nikada ne vodi u teološku pobjedu, nego samo sramotu i katastrofu“. Vjernici, piše američki publicist, trebaju vršiti pritisak na papu Franju da ispuni svoje očinske obveze koje je propustio napraviti dosad, a to je da postane vođa „koji će se boriti protiv onoga što je papa Benedikt XVI. nazvao ‘prljavštinom u Crkvi'”.

„I to bez obzira na to koliko će glava u tome morati pasti, pa i na njegovoj strani katoličkog građanskog rata’“, zaključuje autor.

Goran Andrijanić | Bitno.net