Na konferenciji za medije nakon 64. redovnog plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, u četvrtak 28. travnja, varaždinski biskup Bože Radoš predstavio je geslo i logotip 4. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će biti održan 21. i 22. svibnja 2022. u Ludbregu, objavljeno je na stranicama Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš podsjetio je da će ovogodišnji susret katoličkih obitelji biti četvrti ukupno, a treći tematski. Prvi je održan u okviru pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine, a zatim su teme susreta bile posvećene djeci pa roditeljima. Stoga će u središtu sljedećeg susreta u svibnju biti djedovi i bake.

Susret će biti održan pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je tvoja (usp. Lk 1, 50)“.

Logotip pojašnjava temu susreta. „Ovaj logo nam može kazati da je put Crkve Kristov put – to je i križni put. Obitelj se rađa iz Kristova boka iz kojega teče krv. Susret će biti održan u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Na logotipu je naznačena kaplja koja teče i koja stvara obitelj, novu obitelj, Kristovu obitelj – Crkvu. Ujedno prikazuje otvoreni bok iz kojega teče krv i voda – znak izlijevanja Duha Svetoga“, objasnio je mons. Radoš.

U nedjelju 22. svibnja tema liturgijskih čitanja bit će darovi Duha Svetoga. „Zato smo za geslo uzeli ‚Od koljena do koljena dobrota je tvoja‘. Darovi Božji, darovi njegove dobrote teku i po koljenima, teku i po našoj obitelji, od baka i djedova do djece“, dodao je.

„Svi su dobrodošli na susret. Ludbreško svetište može primiti 100 tisuća hodočasnika. Dođite u svetište. Želimo se zajedno pomoliti, osjetiti da smo jedna obitelj koja se rađa iz Isusove rane, njegovoga boka, snagom Duha koji nas povezuje. Želimo disati Kristovim plućima, njegovim Duhom, i želimo da kroz nas teče njegova krv, a to je krv ljubavi. Dođite da se zajedno pomolimo. Ponesimo blagoslov u svoje kuće, u svoje obitelji“, pozvao je biskup Radoš.

Također je najavio glavne točke programa susreta: u subotu 21. svibnja će u 18 sati biti održano bdijenje, a glavni dio programa bit će u nedjelju: od 10 sati bit će priprema za euharistijsko slavlje koje će početi u 11 sati.