Umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić na portalu Vjera i djela osvrnuo se na propovijed nadbiskupa Uzinića koji je komentirajući na blagdan Gospe Trsatske slučaj Mirele Čavajde rekao da nije uspio pronaći odgovor kako da se uključi u komentiranje bez da bude „jedan od onih koji bacaju kamenje“.

Polazeći od Uzinićeve prošlogodišnje izjave u intervjuu za naš portal kako teološkoj znanosti u Hrvatskoj „nedostaje aktualnosti i spremnosti ponuditi teološki odgovor na pitanja i probleme s kojima se suočavamo u sekulariziranom i pluralnom svijetu“, Perić je je istaknuo kako se u ovom slučaju sam Uzinić našao u situaciji da „nema odgovora“. Ponukan time, umirovljeni mostarsko duvanjski biskup u osam točaka iznio je retorička pitanja i komentare.

U prvoj točki Perić se zapitao je li moguće da „preuzvišenom Prelatu“ nisu pomogle dvije Ljetne škole da „ponudi aktualne i spremne teološke odgovore na probleme u našem sekulariziranu i pluralnu svijetu?“.

U drugoj točki umirovljeni biskup postavlja pitanje nije li Uzinićev komentar „abdikacija ne samo od zdrava razuma nego i od cijele Objave i od Crkvenoga učiteljstva“, te kako to da Crkva „iz svoga dvomilenijskoga magisterijskoga repertoara“ ne bi imala odgovor na traženo moralno pitanje.

Nadalje, Perić je istaknuo kako su „posvjetovljeni“ mediji samo čekali „zbunjujući odgovor“ jednog od crkvenih pastira kako bi ponudili svoj odgovor, a koji je prema njima: „ubiti dijete“.

U četvrtoj točki Perić je podsjetio kako je Uzinić kod biskupskog ređenja čuo riječi „Primi Evanđelje i propovijedaj riječ Božju sa svom strpljivošću i poukom“.

Umirovljeni biskup je u petoj točki istaknuo kako se u spomenutoj moralnoj dilemi ne traži biskupov individualan odgovor, nego „odgovor Evanđelja“ koji je „predan Crkvi“, a u „prvome redu biskupima“.

Perić je u šestoj točki napisao kako je biskup Uzinić, ako već sam nije imao odgovor na moralnu dilemu, trebao konzultirati profesore s katedre moralne teologije, što bi po Periću bio izraz „prave poniznosti“.

U sedmoj je točki podsjetio na Pavlove riječi „Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga“ (Gal 1,10). te da „nema puta u vječno spasenje izvan Isusova Puta, niti ima spasonosne istine izvan Isusove Istine“.

Na kocu, biskup Perić je ustvrdio da ako nam je cilj ne zamjeriti se novinarima i biti „politički korektni“ tada se ponašamo poput „trske koje vjetar ljulja“ te nećemo moći očuvati vjeru niti drugima u tome pomoći.

„Neka Darovatelj života svim donositeljicama života na ovaj svijet muke rađanja i odgoja rođenih božanski nagradi životom vječnim!“, zaključio je Perić.