Nije uobičajeno da Katolička Crkva komentira političku situaciju u državi. Ali kao građanin Ukrajine i biskup biskupije koja obuhvaća Krim ne mogu ostati indiferentan prema ruskoj agresiji na našu državu. Do sada je Krim bio mjesto gdje su ljudi različitih vjera i nacionalnosti živjeli u miru i harmoniji. Sada je on postao mjestom mržnje i konflikta.

Početak 2004. pružio je nadu da se situacija u Ukrajini može promijeniti na bolje. Ali ono što je bilo izvor nade za nas u isto je vrijeme bilo izvor mržnje za Vladimira Putina. Ukrajinski je narod cijelome svijetu pokazao svoju težnju za izgradnjom novog i pravednijeg društva. Ali očito je da Putinova Rusija zbog niza okolnosti ne želi to dopustiti. Odmah nakon završetka Olimpijade u Sočiju započelo je novo doba u našoj povijesti: na teritorij Ukrajine bez ikakvih povoda i razloga ušla je ruska vojska. U isto vrijeme ukrajinsko-rusku granicu prešlo je mnoštvo ruskih građana kako bi pokušali destabilizirati situaciju u raznim dijelovima naše zemlje. Oni sve glasnije traže da se Krim odcijepi od Ukrajine i pripoji Ruskoj Federaciji. Za nekoliko dana nas čeka „referendum“ koji treba prikazati da navodno 80% žitelja Krima podržava ovu ideju.

Čini se da je odcjepljenje Krima tek početak. Onda bi trebali na red doći istok i jug Ukrajine, ili možda čak i čitava naša zemlja. Ovo je dio šire politike koja je poznata još od 1992. i pokazala se u Transnistrijji (Moldova) i u 2008. u Gruzii. To se opet ponavlja! Ruska vojska je na Krimu, a EU i SAD samo su „duboko zabrinuti“ i „upozoravaju“ Putina. Svijet priča, kritizira Rusiju i radi ono što Putin očekuje: ništa ne poduzima. Ovo ponašanje svijeta je opasna slično povijesnoj priči iz 1933.-1939., kad je isto ponašanje dovelo do Drugog svjetskog rata.

Pokušam li predvidjeti razvoj događaja, uviđam da nema nikakve nade da će se Rusija sama zaustaviti te zajedno sa svojim sunarodnjacima shvaćam da međunarodna zajednica ne pomaže Ukrajini, stoga tvrdim da je jedina naša nada Bog. U ovo vrijeme često sam pozivao vjernike na molitvu za mir. Želim još jednom pozvati sve ljude dobre volje iz čitavoga svijeta da sa mole za mir u Ukrajini. Ujedinimo se u molitvi, i molimo Boga da On bude naš mir.

Kao ordinarij odesko-simferopoljske biskupije pozivam vlade svih zemalja da zaustave Rusiju dok još nije kasno za nas i čitav svijet.

Bronisław Bernacki, ordinarij Odesko-Simferopolski