IvasFoto: IKA
Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u ponedjeljak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. U homiliji je ukazao na vrijednost ljudskog života. Istaknuo je kako je prošli petak u Hrvatskom saboru izglasan “herodovski” zakon koji je protiv ljudskog života. Riječ je o zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je prihvatila saborska većina unatoč prigovorima brojnih udruga, stručnjaka i vjerskih zajednica, rekao je biskup Ivas.

Istaknuo je kako je taj zakon izglasan bez da se provela demokratska rasprava u kojoj bi građani dobili vjerodostojne činjenice i informacije. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne štiti ljudska prava niti je u skladu sa duhom Ustava Republike Hrvatske jer začetim ljudskim bićima ne omogućuje pravo na život, već ih u najvećem dijelu osuđuje na smrt, poručio je biskup Ivas. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji nije u korist braka i obitelji jer ugrožava dvije stožerne institucije društva u pokušaju da ih izjednači s ostalim oblicima zajedničkog života. Nije u interesu hrvatskih građana i njihova zdravlja već pogoduje financijskim i drugim interesima farmaceutskih tvrtki, pa i zdravstvenih ustanova i djelatnika.

Kako je istaknuo biskup Ivas, izglasani zakon gurnuo je hrvatski narod u opasnu jamu smrti. Ako se tome pridodaju najave novih zakona o obitelji, kulturi, školstvu, medijima i javnoj televiziji te uporno prekrivanje istine o žrtvama komunizma, sve je vidljivije i jasnije vraćanje komunističkim vrednovanjima prošlosti i sadašnjosti, upozorio je biskup Ivas.

Blagdan Gospe od Okita obilježava duhovni život cijele vjerničke zajednice, kazao je župnik Vodica don Franjo Glasnović. Crkva Gospe od Okita dva puta je rušena, u II. svjetskom i Domovinskom ratu. Ona je simbol opstojnosti Vodica, kazao je župnik, koji u okitskom svetištu i blagdanu Gospe od Okita vidi izvorište duhovnosti i za brojne goste i turiste u Vodicama. (ika/bitno.net)