Papa Franjo primio je u četvrtak 24. lipnja u privatni posjet limburškoga biskupa Georga Bätzinga, predsjednika Njemačke biskupske konferencije, prenosi Vatican News.

Nakon susreta s Papom Njemačka BK objavila je priopćenje biskupa Bätzinga u kojem je istaknuto da su teme razgovora bile stanje Crkve u Njemačkoj s obzirom na slučajeve seksualnoga zlostavljanja te teška situacija u više biskupija. Biskup Bätzing stekao je dojam da je Papa jako dobro upoznat sa stanjem Crkve u Njemačkoj te kako se nada da napetosti mogu biti riješene.

Biskup je Svetoga Oca iscrpno izvijestio o stanju Sinodalnog puta, istaknuvši da su neosnovane tvrdnje o tome da Crkva u Njemačkoj želi krenuti nekim svojim posebnim smjerom. Također je poručio da ih je Papa ohrabrio da nastave sa Sinodalnim putem.

Bilo je riječi i o pitanjima ekumenizma te 3. Ekumenskom crkvenom kongresu koji je na nacionalnoj razini održan u svibnju.

Biskup Bätzing istaknuo je da ga je Papa kao i prije godinu dana ohrabrio u službama limburškoga biskupa i predsjednika Njemačke BK te izrazio uvjerenje da će pratiti Crkvu u Njemačkoj na njenom putu izlaska iz krize.

Inače, sinodalni proces Crkve u Njemačkoj mnogi, iznutra i izvana, smatraju kontroverznim.

Pritom su kritike posebno usmjerene na dva polja. Prvo su teme o kojima se raspravlja, a koje su svedene u četiri kategorije: učenje Crkve o seksualnom moralu, uloga žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplina (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam).

Drugo polje obuhvaća samu organizaciju Sinodalnog puta u kojoj, uz Biskupsku konferenciju Njemačke, sudjeluje i Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.) čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Njihovo sudjelovanje kao i uvjet da “sinodalni put” donese “obvezujuće odluke” zasmetalo je Svetoj Stolici koja je uputila nekoliko prigovora njemačkim biskupima, zbog čega je bivši predsjednik biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, išao na razgovor u Vatikan. Također primjedbe njemačkom episkopatu među prvima je uputio i papa Franjo.