George Gaenswein, vjeran Nauku

Kako prenosi NC Register, nadbiskup Gänswein, pročelnik Papinskog doma i osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., rekao je kako ovo nije prvi put da se Papa “ulovio u koštac” s tim pitanjem, ali kako je “uvjeren” da će  Sveti Otac “nastaviti putem svojih prethodnika, točnije, u skladu s crkvenim učiteljstvom”.

Nadbiskup je intervju dao prošli vikend kada se očekivalo izdavanje apostolske pobudnice o obitelji, koje je ipak prolongirano za prvu polovicu travnja.

Samo nekoliko dana prije, jedan drugi njemački kardinal, Walter Kasper, izjavio je dijametralno suprotno od Gänsweina, rekavši kako će pobudnica predstavljati “prvi korak u reformi” koji će označiti “okretanje stranice” u crkvenoj povijesti “nakon 1700 godina”, na taj način najavivši promjene u crkvenoj doktrini (međutim to ne bi bilo prvi put da se kardinal Kasper “zaletio” sa svojom izjavom).

U istom intervjuu, nadbiskup Gänswein odbacio je i glasine o reformi svećeničkog celibata rekavši kako je Papa “isusovac stare škole” za kojega celibat ne predstavlja nikakav problem. To “nije prepreka već izazov, ali također i izvor snage”, izjavio je nadbiskup Gänswein, dodavši: “Ne vjerujem da će pod papom Franjom doći do ikakvih promjena o pitanju celibata.”

Pitanje pričesti za razvedene i ponovno vjenčane katolike već dugo polarizira Crkvu zbog čega je papa Franjo sazvao dvije Sinode o obitelji na kojima se raspravljalo o tim pitanjima. Premda su reforme redovito bombastično najavljivane, kako od novinara tako i od nekih visokih prelata unutar Katoličke Crkve, do sada nije došlo do ikakvih doktrinalnih promjena. Apostolska pobudnica Svetog Oca, koja se trenutačno prevodi na druge jezike i o čijem se sadržaju malo zna ali puno špekulira, trebala bi konačno dati pravorijek o ovom polarizirajućem pitanju.

Tino Krvavica | Bitno.net