benedikt xvi o kardinalu sarahu nova knjiga tišina

“Sarah nas poučava tišini – biti u tišini s Isusom, pravom unutarnjem miru, te nam upravo na taj način pomaže nanovo uhvatiti Božju riječ”, piše Benedikt XVI. u ekskluzivnom osvrtu na novu knjigu kardinala Roberta SarahaThe Power of Silence: Against the Dictatorship of Noise“.

Osvrt Pape emeritusa objavio je ugledni američki časopis za religiju First Things, a prema njihovim navodima trebao bi se tiskati kao pogovor budućim izdanjima spomenute knjige.

Kardinal Robert Sarah trenutačno se nalazi na čelu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, gdje ga je 2014. imenovao papa Franjo, te se smatra jednim od najaktivnijih vatikanskih dužnosnika.

Osim što je tijekom svog rada na čelu vatikanske kongregacije za liturgiju objavio dvije knjige, Sarah, koji je prošle godine predvodio proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata, često se pojavljivao u medijima gdje je branio katolički nauk o pobačaju i braku, osobito nerazrješivost ženidbe. Afrički kardinal dodatno je pobudio zanimanje kada je prošle godine pozvao svećenike da se vrate služenju svete mise ad orientem, tj. okrenuti prema liturgijskom Istoku.

Kardinalove izjave, za koje je službeni Vatikan napisao kako su “pogrešno protumačene“, ipak nisu zaživjele. No, Sarahovi napori za “reformom reforme” liturgije, za kako mu je potporu navodno dao sam papa Franjo, nisu se zaustavili samo na tome. Osim što je upozorio svećenike i vjernike da od mise ne rade “zabavu“, slikajući “selfije” tijekom liturgijskih čina, Sarah je u svom radu posebno apostrofirao važnost tišine (hrvatski prijevod njegova važnog eseja “Tišina u liturgiji” možete pročitati na našem portalu OVDJE), što je i tema njegove najnovije knjige.

Kardinalova razmišljanja očito su se svidjela papi emeritusu Benediktu XVI. Tako Papa emeritus piše kako trebamo biti “posebno zahvalni papi Franji što je na čelo kongregacije odgovorne za liturgiju u Crkvi postavio takvog duhovnog učitelja”.

“Svatko tko danas čita sve bujnije komentare Evanđelja na kraju ostaje razočaran. Osoba nauči puno toga korisnog o tadašnjem vremenu te velik broj hipoteza koje zaključno ničime ne pridonose razumijevanju teksta. Na kraju, osoba osjeća kako u svoj toj hrpi riječi nedostaje nešto ključno: ulazak u Isusovu tišinu, iz koje se Riječ rađa”, piše prethodnik pape Franje, dodajući: “Ako ne možemo ući u ovu tišinu, uvijek ćemo Riječ čuti samo na njenoj površini, zapravo ju ne razumjevši u potpunosti.”

“Kardinal Sarah je duhovni učitelj”, piše dalje u osvrtu, “koji govori iz dubine boravka u tišini s Bogom, iz unutarnjeg jedinstva s njim te stoga doista ima nešto za reći svakome od nas”. Benedikt XVI. čak citira jednu njegovu rečenicu iz knjige u kojoj afrički kardinal govori kako u svom unutarnjem, molitvenom životu uvijek osjeća potrebu za “dubljom, savršenijom tišinom”.

“S te točke on može onda vidjeti opasnosti koje konstantno prijete duhovnom životu, kako svećenika tako i biskupa, ugrožavajući na taj način samu Crkvu, u kojoj se nerijetko Riječ zamjenjuje preopširnošću koja razvodnjava veličinu Riječi”, piše Papa emeritus, zaključivši: “S kardinalom Sarahom, majstorom tišine i unutarnje molitve, liturgija je u dobrim rukama.”

Tino Krvavica | Bitno.net