‘Iz dubine naših srca’ – Papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah objavili su knjigu o krizi Crkve, svećeništva i celibata/Foto: Flickr; ShutterstockPapa emeritus Benedikt XVI. i prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, autori su nove knjige o krizi Crkve, svećeničke službe i celibata.

“Iz dubine naših srca” trebala bi ugledati svjetlo dana 15. siječnja u Francuskoj, a ekskluzivne izvatke, koji su pobudili veliko zanimanje, objavio je francuski dnevnik Le Figaro.

Kako je za Catholic News Agency izjavio o. Joseph Fessio, osnivač i urednik izdavačke kuće Ignatius Press koja će objaviti englesko izdanje knjige, djelo “ne govori samo o svećeničkom celibatu, premda je on sam po sebi važan”.

“Ono govori, kako Papa emeritus Benedikt XVI. opisuje u prvom odlomku: ‘o dugogodišnjoj krizi kroz koju svećeništvo prolazi’. No i više od toga; ono govori o naravi Crkve i kršćanskog nasljedovanja.”

Iz izdavačke kuće Ignatius Press poručuju i kako su se Benedikt te kardinal Sarah “iskreno osvrnuli na duhovne izazove s kojima se svećenici danas suočavaju, uključujući teškoće celibata” te su “ukazali na dublje obraćenje Isusu Kristu kao ključ za vjernu i plodnu svećeničku službu i crkvenu reformu”.

Autori tako tvrde da “svećeništvo prolazi kroz mračno vrijeme”.

“Ranjeni otkrivenjem tolikih skandala, uznemireni stalnim preispitivanjem njihova posvećenog celibata, mnogi svećenici padaju u kušnju razmišljanja o odustajanju i napuštanju svega.”

Knjiga je zamišljena kao poruka nade i objašnjenje biblijske i duhovne važnosti svećeničkog celibata, koje nazivaju više od “običnog pravila crkvenog zakona”.

Foto: via CNA

Prema izdavaču, autori “inzistiraju da je obnova Crkve povezana s obnovljenim razumijevanjem svećeničkog poziva kao udjela u Isusovu svećeničkom identitetu zaručnika Crkve” te “ističu da opcionalni celibat za svećenike zapravo nije opcionalan za autentično svećeništvo”.

Iz Ignatius Pressa također su istaknuli kako knjiga djelomično predstavlja odgovor “na pozive za preoblikovanjem svećeništva, uključujući prijedloge sa Sinode o Amazoniji“.

Podsjećamo, na nedavnoj sinodi u Vatikanu na kojoj su biskupi raspravljali o problemima pastorala u Panamazonskoj regiji, mnogi delegati istaknuli su potrebu za ređenjem provjerenih oženjenih muškaraca za svećenike (tzv. viri probati) tvrdeći kako će to riješiti problem manjka svećenika zbog kojeg mnoge katoličke zajednice na nepristupačnim predjelima Amazonije misu imaju samo jednom ili dvaput godišnje. No ti su prijedlozi naišli na snažne kritike.

Kardinal Robert Sarah bio je jedan od glasova koji su se čvrsto zauzeli za očuvanje discipline svećeničkog celibata.

Prijedlog se, zajedno s pozivom na razmišljanje o mogućnosti uvođenja trajnog đakonata za žene, našao i u Završnom dokumentu Sinode, ali konačna odluka ostaje na papi Franji. Premda se mislilo kako bi Sveti Otac svoj odgovor mogao objaviti do kraja 2019. godine, to se još nije dogodilo. Sam je Papa više puta pozitivno govorio o svećeničkom celibatu.

‘Ne možemo šutjeti’

Nova knjiga “Iz dubine naših srca” tako je objavljena između završnih zaključaka Sinode o Amazoniji i odluke pape Franje, što su neki protumačili kao pokušaj utjecaja na Svetog Oca.

“Posljednjih mjeseci, dok je svijetom odjekivao metež koji je stvorila čudna medijska sinoda koja je preuzela primat nad pravom sinodom, mi smo se susretali. Razmjenjivali smo ideje i zabrinutosti. Molili smo i meditirali u tišini. Svaki nas je susret zajedno tješio i umirivao. Naši osvrti, doneseni na različite načine, potaknuli su nas da razmjenjujemo pisma. Sličnost naših zabrinutosti, kao i usklađenost naših zaključaka, potaknuli su nas da, poput sv. Augustina, plodove zajedničkog rada i duhovnog prijateljstva stavimo na raspolaganje vjernicima. Doista, poput njega govorimo: ‘Silere non possum! Ne možemo šutjeti!'”, stoji u odlomku knjige koji je ekskluzivno objavio Le Figaro.

Prema pisanju France 24, Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah zatražili su od čitave Crkve da se ne “zaljulja lošim izgovorima, dijaboličnim lažima, modernim pogreškama koje žele obezvrijediti svećenički celibat”.

“Hitno je potrebno da svi, biskupi, svećenici i laici, dopuste da ih ponovno vodi vjera dok gledaju na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezin misterij.”

Upozorili su i kako su svećenici “zbunjeni neprekidnim propitivanjem njihova posvećenog celibata”.

“Supružništvo zahtijeva čovjekovu potpunost, a kako služenje Gospodinu također traži potpuno čovjekovo predanje ne čini se mogućim realizirati oba poziva istovremeno”, napisali su autori u knjizi, dodajući kako celibat može biti “kušnja”, ali je također “oslobođenje”.

Spomenimo i kako je celibat utemeljen na riječima Isusa Krista i predaji Crkve te je od njezinih najranijih dana potican među svećenstvom. Obvezan postaje u 11. stoljeću u vrijeme pape Grgura VII. Kako se radi o pitanju crkvenog zakona, Sveta Stolica može dokinuti uvjet obveznog celibata za svećeničko ređenje.

Više o temi celibata u Katoličkoj Crkvi možete pronaći OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net