Bad Blue Boys (BBB), navijačka skupina zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo, objavila je kako neće pratiti svoj omiljeni klub u utakmici protiv Istre jer se odigrava na Veliki petak.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

S obzirom na to da Dinamo svoju sljedeću utakmicu protiv Istre igra na Veliki petak, dan koji kršćani diljem svijeta provode u postu i prisjećanju na muku i smrt Isusovu, obavještavamo sve da na toj utakmici neće biti organiziranog navijanja s naše sjeverne tribine.

Tako smo odlučili svaki puta zadnjih nekoliko sezona kada bi utakmica padala na Veliki petak, a tako će biti i ubuduće, nastavi li savez s ovom praksom.

Ovakav sramotan odnos HNS-a prema navijačima traje i traje, ali ne samo zahvaljujući odgovornima u savezu već i samim predstavnicima klubova u ligi kao i mnogim drugim sudionicima lige. Skrećemo pozornost na činjenicu da će se ovoga tjedna, primjerice, sve utakmice Hrvatske malonogometne lige – a koja je u nadležnosti istog tog HNS-a – odigrati u četvrtak. Zašto? Zahvaljujući zahtjevu klubova 1. HMNL koji su zatražili da se inicijalno zakazani termin cijelog kola s petka pomjeri 24 sata ranije. Znači – može se i nije sve samo do HNS-a. Nismo do sada primijetili da je ijedan klub barem deklarativno protestirao protiv ovakvog termina, a kamoli nešto više od toga.

Svjesni smo da dio javnosti ne shvaća i ne podržava našu odluku i da će se radije kritizirati ovaj potez, nego odluka cijelog niza odgovornih pojedinaca u HNS-u, klubovima te ostalih… Ali to nas ne zanima. Ne zanimaju nas ni cinični komentari kao niti fraze o navijačima koji rade to što rade, a nazivaju se vjernicima. Bad Blue Boysi nisu samo dekor na nogometnim stadionima već grupa ima svoja uvjerenja i principe koje živi i brani onako kako zna i može.

Apeliramo ponovno na HNS i klubove da prestanu sa zakazivanjem termina utakmica na Veliki petak.

Podsjećamo, Veliki petak je dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu, te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta.

Tog dana vjernici trebaju obdržavati strogi post i nemrs, a također se zabranjuje slavljenje sakramenata Crkve, uključujući svetu misu, a izuzev sakramenata pokore i bolesničkog pomazanja.

Na Veliku subotu, pak, “Crkva se zadržava kod Gospodnjeg groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje, očekujući njegovo uskrsnuće…” (iz Okružnice o pripravi i slavljenju Vazmenih blagdana Paschalis Sollemnitatis).

Naš portal objavio je svojedobno dirljivo svjedočanstvo obraćenja bivšeg vođe navijačke skupine Bad Blue Boys, Ivana Šaguda. Njegovu priču možete pročitati OVDJE.