Pakistanka

Pakistanska katolkinja Asia Bibi, osuđena na smrt zbog optužbe da je “vrijeđala proroka Muhameda”, pri čemu većina upućenih u njezin slučaj naglašava da je nevina, napisala je pismo papi Franji u kojem je zahvalila na molitvi i rekla kako “živi samo zahvaljujući onima koji se mole za nju”, izvjestio je Radio Vatikan.

Bibi je napisala kako joj je ove godine bilo dopušteno slaviti Božić, uz nazočnost muža i njihovo petoro djece koji su je posjetili u zatvoru. U pismu je napisala kako je njezina velika želja nazočiti polnoćki u bazilici svetog Petra u Vatikanu.
“Vjerujem Božjem planu za mene, možda će u novoj godini ispuniti moju želju. U ovom trenutku želim predati se u ruke Božanskom milosrđu. Samo me Bog može osloboditi”, napisala je pakistanska katolkinja.

Bibi je u lipnju ove godine, nakon 27 mjeseci boravka u samici u potpunoj izolaciji, prebačena u zatvor u gradu Multanu. Riječ je o ženskom zatvoru s nešto manje strožim režimom, gdje je Bibi dopušteno provesti sat vremena dnevno u šetnji. Objeduje s ostalim zatvorenicama iako postoji svakodnevni rizik da je netko napadne zbog njezine vjere.

„Znam da se Sveti Otac moli za mene iz cijeloga srca. I to mi daje nadu da ću jednom biti slobodna”, napisala je Pakistanka.

Asia Bibi u zatvoru je još od lipnja 2009. Sud ju je osudio na smrt jer je optužena da je vrijeđala Muhameda, što u Pakistanu podrazumijeva najstrožu kaznu prema zakonu o blasfemiji. Smrtna kazna je odgođena do rješenja njezine žalbe. Osuđena je iako nema nikakvih jasnih dokaza protiv nje, osim svjedočenja jedne žene iz njezina sela. Katolkinja tvrdi da su je optužili nakon što su je njezine susjede vrijeđale zato što je kršćanka, a potom su otišle na policiju i lažno svjedočile protiv nje. Bibi je nuđeno da će biti oslobođena ako prijeđe na islam, što je ona odbila. Čitav niz humanitarnih aktivista i poltičara apeliralo je za njezino oslobođenje. Dvojica političara koji su se zauzeli za nju ubijeni su: guverner provincije Pendžab Salman Taser, te ministar manjina Šahbaz Bati. Sve to ponovno je svratilo pozornost na katastrofalan položaj vjerskih manjina u Pakistanu.

Mediji na zapadu primijetili su nedavno kako, nakon razdoblja kada se o njezinu slučaju puno govorilo, sada malo tko spominje Bibi. Možda će njezino pismo Papi to promijeniti, a ono što je sigurno potrebno jest molitva za nju i njezinu obitelj.

G. An. | Bitno.net