BiskupFoto: IKA
Prezbitersko vijeće Požeške biskupije uputilo je 29. listopada apel Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru. Tekst dokumenta prenosimo u cijelosti.

“Mi, svećenici Požeške biskupije na čelu s biskupom Antunom Škvorčevićem, okupljeni na sjednici Prezbiterskog vijeća u Požegi 29. listopada 2012., nakon što smo temeljitije upoznali teško stanje slavonskog sela i razmotrili problem siromaštva na području naše Biskupije, izražavamo duboku solidarnost s ugroženim obiteljima, osobito s onima čija se poljoprivredna gospodarstva svakodnevno gase. Svjesni da Crkva nije pozvana i nema mogućnosti rješavati nastale socijalne probleme, odlučili smo u okviru svoga poslanja a u duhu Godine vjere zauzetije nastojati oko djelotvorne ljubavi te ojačati u našim župama sustav solidarnosti s obiteljima i pojedincima koji su u najtežim uvjetima.

Socijalno gospodarska situacija na selu i stanje obiteljskih gospodarstava traže hitne, aktivne i konkretne mjere kako bi se osigurao kontinuitet života obitelji koje se bave proizvodnjom hrane. Trenutačno je to potrebno učiniti prema proizvođačima mlijeka kojima politički i drugi društveni čimbenici u svim oblicima i na svim razinama trebaju iskazati razumijevanje i potporu. Stanje u kojem se nalazimo zahtijeva veliku osjetljivost od svih i iskrenu spremnost na široki dogovor oko dugoročnoga gospodarskog modela koji osigurava prehrambenu neovisnost naše domovine Hrvatske.

S obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju i teško stanje našega sela, kao građani ove države tražimo da se Hrvatski sabor, Vlada i mjerodavna ministarstva sa svim časnim sredstvima koja im kao izabranim predstavnicima vlasti stoje na raspolaganju založe za ispravljanje dosadašnjeg odnosa prema poljoprivredi i sprječavanje mogućih katastrofalnih posljedica neuspjeha politike koja dopušta a pokatkad i sama stvara neprihvatljive tržišne prilike i strukture.” (ika/bitno.net)