Američki biskupi slavili su u utorak misu na graničnom prijelazu SAD-a i Meksika, u mjestu Nogales u pustinji Arizone gdje svake godine umire stotine Meksikanaca koji pokušavaju ući u Sjedinjene Države u potrazi za boljim životom.

Biskupi predvođeni nadbiskupom Bostona kardinalom Seanom O’Malleyjem slavili su misu ispod graničnog zida koji razdvaja dvije države, a u euharistijskom slavlju sudjelovali su vjernici s obje strane zida. Meksički vjernici su kroz rupe u zidu primali pričest iz ruku biskupa. Dolazak biskupa u pustinju Arizone, gdje svake godine od iscrpljenosti i žeđi umire najmanje 400 Meksikanaca koji pokušavaju ući ilegalno u SAD ima za cilj svratiti pozornost na problem prestrogih zakona o imigraciji i potrebi njihove reforme.

““Došli smo ovdje biti pravi bližnji i naći svoje bližnje u svakom od patnika koju su riskirali ili izgubili svoje živote u ovoj pustinji. Tu smo, u pustinji Arizone, kako bi oplakali sve one imigrante koji su izgubili život da bi došli do SAD-a. Ovdje na granici nađena su tijela muškaraca, žena i djece, svake godine jih 400. Prošle je godine u SAD ušlo 25.000 djece bez skrbnika. Nekoliko desetaka tisuća obitelji razdijeljene su zbog roditelja koji su emigrirali iz Meksika. Više od 10 milijuna ilegalnih imigranata živi u SAD-u bez ikakve medicinske i socijalne zaštite. Oni žive u neprestanom strahu”, rekao je O’Malley u svojoj homiliji.

Kardinal je rekao kako bi se upravo SAD kao država u kojoj žive bivši imigranit trebala razumijeti i prihvatiti imigrante suvremenog vremena. Ispričao je i kako je njegova obitelj došla u Ameriku iz Irske polovicom XIX. stoljeća kada je u njihovoj zemlji vladala velika glad.

“Irci su tada u Ameriku plovili nakrcanim brodovima, “brodovima lijesovima” kako su ih zvali, a čak trećina ljudi ne bi uspijela doći živa. Kada su došli u Ameriku moji su preci bili vjerski i etnički diskriminirani i znam da neprijateljstvo prema imigrantima nije ništa novo”, poručio je kardinal i dodao da su upravo imigranti izgradili Ameriku onakvom kakva je danas.

I današnji imigranti mogu doprinijeti razvoju SAD-a, ali aktualni zakoni koji reguliraju njihov status su nepravedni, tlače ih i dovode do gubitka ljudskih i materijalnih resursa, uputio je jasnu poruku američkoj administraciji kardinal.

G. An. | Bitno.net