Afrički predstavnici na Sinodi o obitelji osvrnuli su se jučer na “ideološku kolonizaciju” u Africi gdje međunarodne organizacije, u zamjenu za pomoć u razvoja, siromašnim zemljama nameću legalizaciju pobačaja i gay brakova.

„Društvo se ne može zaštititi napadajući obitelj“, izjavila je Thérèse Nyrabukeye, formatorica u Afričkom savezu obiteljske akcije u Ruandi i sudionica sinode za Radio Vatikan.

„Izvana se vrši mnogo pritisaka koji nam, primjerice, nameću kontracepciju, ali, u duši, u afričkoj kulturi, to se ne prihvaća. Zbog tih političkih pritisaka ljudi više nisu slobodni raditi ono što žele. Kako je rekao Papa, to je oblik ideološkoga kolonijalizma. Ono što nas uistinu boli jest činjenica da se ljude potiče raditi nešto što ne žele“, izjavila je nadodavši kako je vidljivo da rodna ideologija mijenja bračni i obiteljski život.

I afrički biskupi, kako prenosi Catholic News Agency, od prvog dana Sinode preko intervjua i konferencija za medije upozoravaju na “ideološku kolonizaciju” koja je zamijenila “političku kolonizaciju”, kako je to primijetio kardinal Južnoafričke Republike Wilfred Napier.

Kardinal Napier kao primjer nametanja određene agende u zamjenu za pomoć naveo je Baracka Obamu i njegov posjet Keniji u srpnju. Obama je tada pričao o važnosti prava gay osoba premda su homoseksualni odnosi ilegalni u toj državi kao i u još nekim državama Crnog kontinenta.

Nadbiskup Gulua John Baptist Odama i predsjednik Episkopalne konferencije Ugande nazvao je taj Obamin potez „kriminalnim“: „Problem homoseksualnosti ne bi se trebao rješavati rečenicom ‘ako ne prihvatite ove zahtjeve, nećemo vam pomoći’. To je kriminalno, ja to zovem kriminalom“, izjavio je te nadodao: „Svaki čin protiv ljudskog života jest čin protiv čovječanstva u cjelini.“

I nadbiskup Accre, Charles Palmer-Buckle, istaknuo je kako su europske zemlje iskoristile poznatu rečenicu pape Franje ‘tko sam ja da im sudim?’, o gay osobama koje autentično traže Krista, kako bi pritiskom natjerale Afriku na legaliziranje gay ‘brakova’.

Biskupi su također pozvali na zaštitu vrijednosti kao što su život i ljubav, navodeći kako neće prestati govoriti o ovim problemima.

Za kraj su predstavnici istaknuli Crkvu kao jedinu ustanovu koja još uvijek štiti ljudsko dostojanstvo. Tako je Thérèse Nyrabukeye izjavila: „Od Crkve stoga očekujem snažnu riječ koja će potvrditi dostojanstvo osobe, obitelji i žene, kako je Gospodin htio u svojemu božanskom naumu. Crkva treba govoriti jasno, jer nismo samo mi, kršćani, ti koji od Crkve očekuju snažne riječi, nego i oni koji ne vjeruju, barem je tako u Africi. I oni od Crkve očekuju riječ koja će pomoći ljudima ići naprijed kao osobe.“

Tino Krvavica | Bitno.net