Potaknuti raznim netočnim i nepotpunim informacijama povezanim sa stavljanjem u bezreceptni režim ellaOne® (tzv. „tableta za dan poslije“) ovim putem iznosimo očitovanje HKLD-a o nekoliko najspornijih točaka. O navedenoj problematici HKLD se ranije očitovao dopisima upućenim na Ministarstvo zdravlja, HALMED, HLJK i HFD, ali do danas nismo zaprimili njihove odgovore.

1. Temeljno ljudsko pravo jest pravo na život. HKLD se zalaže za poštivanje prava na život i zaštitu života u cijelom periodu njegovog ovozemaljskog postojanja: od začeća do prirodne smrti.

2. ellaOne® (ulipristalacetat) registriran je kao kontraceptiv koji djeluje sprečavanjem ovulacije, no abortivni učinak ne može se isključiti. European Medicines Agency (EMA) predložila je da se u Uputi o lijeku ne spominje abortivno djelovanje ellaOne®. Izostavljanje te informacije je hotimično i manipulativno prikrivanje jednog ključnog svojstva s krupnim etičkim i moralnim posljedicama. Zalažemo se da te činjenice budu jasno rastumačene i dostupne širokoj javnosti kao objektivan uvid u ono što uzimanje ellaOne® može značiti.

3. Smjernice za izdavanje ellaOne® dokaz su da do prelaska u bezreceptni režim nije trebalo niti doći. K tome, postavlja se pitanje kako je preparat koji je na tržištu svega 6 godina tako brzo dobio odobrenje za prelazak u bezreceptni režim izdavanja, budući da je za takvu procjenu sigurnosti inače potrebno 10-20 godina po stavljanju na tržište.

4. Priziv savjesti je temeljno ljudsko pravo definirano Ustavom RH, Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini br. 1763/2010, te Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, i ne može ničim biti dovedeno u pitanje. Ograničavanje prava na priziv savjesti u smjernicama za izdavanje ellaOne®, kao i medijsku hajku podignutu protiv priziva savjesti ljekarnika smatramo potpuno neprimjerenim i skandaloznim. Danas, kada se u medijima toliko zagovaraju osobne slobode, sloboda priziva savjesti pokušava se zatrti. HKLD se odlučno protivi bilo kakvom pokušaju da se priziv savjesti na bilo koji način ograniči, relativizira ili okarakterizira kao problem pojedinca i tako neizravno prijeti svakome tko želi iskoristiti to pravo.

5. HKLD smatra neprimjerenim očitovanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Vesne Ljubičić, upućeno novinarki T-portala Silvani Srdoč od 27. travnja 2015. u kojem tvrdi da je ljudska reprodukcija „stanje imanentno isključivo ženama“ i da “svako ograničenje donošenja odluke o tom pravu predstavlja diskriminaciju temeljem spola”. Navedena izjava predstavlja direktnu diskriminaciju muškaraca. Zakon ne poznaje pojam tzv. “reproduktivnih prava žena”, niti su reproduktivna prava igdje zakonom normirana samo za jedan spol, već se u različitim deklaracijama, rezolucijama i međunarodnim dokumentima o ravnopravnosti uvijek spominju kao prava “muškaraca, žena i parova”.

Ovo su bitne činjenice za koje HKLD smatra nužnim da budu dostupne javnosti kako bi svatko mogao donositi odgovorne odluke i postupati sukladno vlastitoj savjesti, stoji u priopćenju koje su potpisali  predsjednik HKLD-a dr. med Franjo Turalija i predsjednica Sekcije farmaceuta tog društva mag. pharm. Marija Benković.

Bitno.net