Gotovo 3 milijuna hodočasnika u Rimu od početka Svete godine. To je statistika prvih 100 dana Jubileja milosrđa, koju je jučer objavio mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.

U zonu Svetoga Petra je od početka Jubileja došlo 2.802.000 ljudi, a milijun i pol ih je sudjelovalo na velikim jubilejskim događajima. Za Veliki tjedan se očekuje oko 150 tisuća hodočasnika i stoga organizacijsko osoblje preporučuje velikim skupinama da se registriraju prije dolaska u Rim.

Doista je dirljivo vidjeti koliko se osoba kretalo u molitvi uz Via della Conciliazione s jubilejskim križem, imajući strpljenja s kontrolama. Tema milosrđa, koju je papa Franjo želio, doista se poklapa s potrebom Božjega naroda – rekao je mons. Rino Fisichella.

Rimski prefekt, Franco Gabrielli, napomenuo je da je završen prvi dio puta, ali da je još ostalo 250 dana Svete godine, ističući kako treba nastaviti biti pažljiv na organizacijske aspekte. S obzirom na opasnost od terorističkog napada, kazao je da nedavne operacije karabinjera i policije pokazuju da sigurnosne snage vrlo predano izvršavaju svoje obveze, ostvarujući značajne rezultate. Prijetnja postoji – rekao je – ali postoje i sigurnosne snage koji čine svoj posao.

U zoni Svetoga Petra aktivno je 3579 jedinica javnoga reda, kao i oko 800 dobrovoljaca svih dobi, koji su na raspolaganju za pomoć hodočasnicima – dodao je prefekt. Mons. Fisichella je rekao da je u prvim danima prijetnja terorizma više utjecala na broj hodočasnika, ali da se broj ljudi koji dolaze stalno povećava.

Dodao je kako je u 2089 biskupija diljem svijeta otvoreno oko 10 tisuća svetih vrata. U ovom „raspršenom Jubileju“ – kazao je nadbiskup – potvrđuje se srce kršćanstva. „Ovdje je grob sv. Petra gdje se dolazi ispovjediti vjeru kako bi ju se moglo snažnije živjeti kad se vrati u vlastite zajednice, u vlastitoj zemlji“.

Radio Vatikan | Bitno.net