Foto: IKA
Veliki Skočaj je s Malim Skočajem, Zavaljem, Međudražjem i Baljevcem dio naselja s hrvatskih življem koji je političkim odlukama nakon II. svjetskog rata ostao izvan granica Hrvatske te se danas nalazi u BiH. Misno slavlje predslavio je izaslanik biskupa Mile Bogovića generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić u koncelebraciji mjesnog župnika Mile Ivančića, više svećenika Slunjskoga dekanata kao i franjevaca iz Bihaća, župnika župe sv. Ante Padovanskog Ivice Matića i župnog vikara fra Roberta Sliškovića. Uz više stotina vjernika, kako svih župljana tako i Skočajaca iseljenih diljem Hrvatske misi su nazočila i tri umirovljena generala Hrvatske vojske Ljubo Česić Rojs, Ivan Tolj i Marinko Krešić. Uz župu glavni organizator proslave bila je udruga iseljenih Skočajaca na čelu s predsjednikom Milom Mlinarićem Pirakovim.

Govoreći o stotinu godina crkve Gospe Lurdske mons. Šporčić istaknuo je da je jedna od osnovnih istina svakog čovjeka pozvanost da upozna Boga i svoje konačno određenje života, da pronađe smisao života i za njim svim srcem teži. Ova crkvena građevina predstavlja i simbolizira zajednicu koja se ovdje okupljala, spoznavala Gospodina i k Njemu vodila. Stoga se i ovim obilježavanjem 100. obljetnice gradnje i posvete crkve potvrđuje važnost njezinog građenja i čuvanja kroz jedno stoljeće u kojoj su mnogi Skočajci imali tolikih važnih navezanosti na svoje selo ponajprije za ovu crkvu, bez obzira žive li ovdje ili negdje daleko od nje. Ova crkva nas podsjeća na tolika svjetska hodočašća Gospi Lurdskoj koja su se tako masovno odvijala u tijeku stoljetne povijesti ove kapele. Mnogi su dakle i svoj životni put vezali uz ovu crkvu i sve ono što se je ovdje događalo. Uz ovu su crkvu lakše prepoznavali Božju prisutnost u svijetu i u osobnom životu.

Nakon mise predsjednik SDA Bihaća Emdžad Galijašević uručio je dar za biskupa Bogovića, sliku crkve Gospe Lurdske u Skočaju, a uz njega svečanosti su nazočili brojni politički dužnosnici iz Bihaća. (ika/bitno.net)