Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Draga Julie,

nemoj dopustiti da te uznemire primjedbe koje si načula na izletu 4. srpnja. Ne začuđuje me to što tvoje kolege s posla ne razumiju zbog čega si se zaljubila u Michaela.

Uvijek imaj na umu da osoba koja vidi može i pravilno procijeniti stvari koje vidi; ali onaj tko ne vidi, po vlastitom izboru ostaje slijep. Ti jasno vidiš Michaelovu dobrotu i ljepotu; oni ne. Vjeruj svom viđenju, a ne njihovom nedostatku viđenja.

Oni mogu vidjeti samo Michaelove vanjske značajke (kao na primjer, koliko je visok, kakva je boja njegovih očiju, kako se smije i neke njegove uobičajene radnje). Ovi podatci su dostupni svakome. Ali ti možeš vidjeti više − uključujući Michaelovu plemenitost i dobrotu.

Kao što sam ti već rekla u svom posljednjem pismu, čak i na toj površnoj razini, tvoja je vizija Michaela opet potpunija, jer ona uključuje i one podatke koji se ne mogu doznati samo promatranjem. Oni ga moraju pitati da bi saznali nešto o njemu: gdje i kada je rođen, ima li braću ili sestre, kakvi su njegovi roditelji. Što neka osoba postaje bliža Michaelu, ona će znati i više o njemu, ali prijatelj mora biti jako blizak – i mora biti osoba od velikog povjerenja – da bi mu Michael mogao otkriti svoj privatni život, svoja razočaranja, svoje radosti i nade, povrjede koje je pretrpio i čitav svoj unutarnji svijet.

Podatci poput ovih spadaju u intimno područje Michaelova života koje uključuje velik dio njegova duhovnoga, psihološkoga pa čak i fizičkog bića. Mnogi podatci iz ovog područja previše su osobni da bi se mogli tek tako otkrivati strancima; oni su jednostavno previše intimni i trebali bi se otkrivati samo u okružju punom ljubavi, gdje će ih se prihvatiti s poštovanjem, ponekad čak i strahopoštovanjem.

Što se više približimo nekoj osobi, što joj više vjerujemo, to više želimo znati o njoj, prodrijeti u njenu intimu te joj pružiti mogućnost da i ona nas upozna na isti takav način.

Kada si se zaljubila u Michaela, imala si mogućnost vidjeti njegovo pravo ja, ono koje on uglavnom skriva od drugih, zato što je to njegova tajna, ali i zbog toga što ne želi pokazati svoju ranjivost pred osobama koje mu ne pristupaju s poštovanjem i ljubavlju.

Sasvim je ispravno skrivati svoju intimu od radoznalih i nedobronamjernih pogleda, ali je isto tako sasvim ispravno u potpunosti se otkriti osobi koju volimo i kojoj vjerujemo. To se upravo događa tebi i Michaelu. Ti ga poznaješ bolje nego bilo koja druga osoba, jer je on tebi vjerovao dovoljno da ti otkrije svoju dušu na način na koji je dosada nikome nije otkrio.

Ovo obostrano predanje ideal je braka i to je razlog zašto tvoja ljubav prema Michaelu ne može biti slijepa, već upravo suprotno: ona se temelji na dubljem poznavanju i jasnijoj viziji Michaela nego li je ima ijedna druga osoba. Samo oni koji vole vide; i oni koji najjasnije vide, vole najiskrenije.

Tvoja posebna vizija Michaela omogućit će ti da ga iskreno voliš. Vjeruj u tu ljubav i njeguj je. Ona će ti zauzvrat donijeti istinsku radost.

S ljubavlju,

Lily

Preuzeto iz knjige Alice von Hildebrand, ”Ljubavlju oplemenjeni”