Mnoge žene zavlače loše veze godinama, strahujući što će on učiniti ako ne bude ona tu da ga spasi.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Kristen nam je sva ponosna pokazala najnoviji dijamantni prsten koji je dobila od Nicka kao znak obećanja da će je oženiti. Nick i Kirsten su prebrzo počeli hodati i već su u srednjoj školi izgledali kao da su u braku. Sjećam se da ju je već tada dvaput prevario i ja sam pomislila: “Kako je glupa.” Tada sam pogledala na prsten obećanja na svojoj ruci i pomislila: “Kako sam glupa.”

Obje smo imale problematične mladiće, ali ostajale smo u vezi. Možda jer bismo, da smo prekinule, morale priznati koliko smo velike pogrješke napravile. Možda smo ostajale iz sažaljenja, misleći da ih možemo izbaviti iz njihovih problema. Možda smo zapravo bile zaljubljene u nekoga tko je postojao samo u našoj mašti. Možda je bilo od svega pomalo, podgrijavano čežnjom da nas netko želi.

Koji god razlog bio, izigravale smo heroje i ostale izigrane. Nije završilo tako da smo popravile ijednoga od naše dvojice mladića, nego smo, kada je sve bilo gotovo, nas dvije trebale liječenje. Pomiješale smo fizičku privlačnost s ljubavlju i pravile se same pred sobom da je njihova posesivnost bila znak vjernosti. Zapravo je momak koji želi kontrolirati svoju djevojku nesiguran momak. On samo pokušava zadobiti kontrolu nad vlastitim životom na račun djevojke. Što sam dulje poricala i odgađala, rane su postajale sve dublje.

Činilo se da smo, što bi se više seksualno zbližavale s njima, postajale sve nezadovoljnije. Uvijek smo se žalile da mladići koriste cure za seks, ali bile smo jednako krive što smo koristile seks da bismo kontrolirale i zadržale mladiće. Koristile smo ga da privučemo njihovu pažnju, da im se vratimo ili popravimo povrijeđeno samopoštovanje. Kada to ne bi upalilo i seks ga ne bi zadržao niti bi nas osnažio, okrivljavale bismo same sebe. Tražile smo vlastitu vrijednost u rukama mladića, a završile osjećajući se kao odbačene lutke.

Prolazeći kroz sve to, otkrila sam da se nikada ne trebaš vezati za mladića – bez obzira je li riječ o vezi ili braku – u nadi da će se promijeniti. Veži se za njega samo ako ti se sviđa točno takav kakav jest. U suprotnom se vežeš za izmišljenoga čovjeka.

Mnoge žene zavlače loše veze godinama, strahujući što će on učiniti ako ne bude ona tu da ga spasi. Oda li se on piću, drogama ili se okrene nekom drugom destruktivnom ponašanju kako bi se nosio sa životnim tegobama, to nije tvoja krivnja. Ne trebaš ga ti štititi od njega samoga. Konačno, kako će se on brinuti o tebi ako se nije u stanju brinuti o sebi?

“Ne će to ponoviti.”

“Oprosti, dušo. Ti si ona koju volim. Ne znam što mi je bilo.” Znao je što sve treba učiniti kako bi je dobio natrag: pokajat će se, podsjetit će je na stara dobra vremena i pretvarati se da mu je silno žao. I upalilo je. Moja prijateljica Alicia zatekla je mladića kako je vara i ponovo mu se podala tu istu večer.

Jednako kao što je on koristio svoj šarm kako bi izmanipulirao njezine nesigurnosti i dobio je natrag, ona je koristila moć spolnoga odnosa kao način da vrati svoje staro mjesto. Ne treba ni reći da ju je on na kraju ipak napustio.

Kakvu je veliku cijenu platila. A za što? Za svoju sliku o sebi? Emocionalnu “sigurnost”? Sve je bilo ni za što. Držati se njega bilo je kao držati se za pijesak koji ti curi kroz prste. Složila je tisuću objašnjenja u svojoj glavi zašto joj ne želi odgovoriti na poziv ili zašto joj ne govori istinu o tome što s mladićima radi subotom uvečer. Kada bi ga upitala o tome, pokušavao bi je uvjeriti da je luda i onda bi promijenio temu ispitujući je o njezinoj vjernosti.

Mnoge djevojke izlaze s “frajerima” i pokušavaju im udovoljiti kako bi zadobile njihovo poštovanje. Ali nikada to ne postignu. Muškarci poštuju žene koje se ne boje imati kriterije. Kada ih djevojka nema, naiđe na nevjernog mladića i opravdava se govoreći: “Ja znam opraštati” ili “Meni je samo važno da ga usrećujem”. A ono što zapravo ta djevojka radi jest pružanje seksualnih usluga kako ne bi bila sama za Valentinovo.

Kada je djevojka očajna, ona zaključi da je bolje biti s nekim koji te vara nego uopće nemati mladića. To je tako tužno jer Bog želi da žene imaju nešto puno bolje. Ne povjerimo li se njemu, promašit ćemo.

Sve smo imale prilike čuti prijateljice kako nam govore: “Čuvaj ga se. On je pravi glumac koji želi samo jedno.” Na to djevojka često kaže: “Vi ste ljubomorne jer mu se sviđam ja, a ne vi.” Ona misli: “Vidjet će one. Ja sam drugačija od djevojaka koje je imao prije mene.”

Moramo se riješiti svojih nesigurnosti, gluposti i ponosa i moliti za mudrost.

Lako je uvidjeti kada tvoja prijateljica treba prekinuti s mladićem. Ali teško je kada si ta djevojka ti. Kako znati kada trebaš prekinuti sa svojim mladićem? Evo pouzdanoga popisa razloga za prekidanje veze:

*     Trebala si mu više nego jednom reći da prestane.

*     Osjećaš potrebu da ga popraviš.

*     Gleda pornografiju.

*     Udario te, gurnuo ili radi nešto drugo čime te plaši.

*     Odaje se porocima i ovisnostima.

*     Nije ga briga što lažeš svojoj obitelji.

*     Odvlači te od Boga.

*     Ponižava te (makar nakon toga rekao “samo sam se šalio”).

*     Vara te.

*     Laže ti.

*     Koketira s drugim djevojkama.

*     Stvara ti osjećaj krivnje kako bi postigao da učiniš ono što on želi.

*     Stalno ti predbacuje vrijeme koje provodiš s prijateljima ili obitelji.

*     Ružno se ponaša, a onda za to krivi druge ljude ili ono što mu se dogodilo.

*     Ne može izbjegavati nevolje ako ti nisi uz njega.

*     Ti ne možeš držati do svojih stavova i biti čista s njim.

Ovo nisu sitni nedostatci. To su pokazatelji velikih stvari koje mogu biti poražavajuće za budući brak. Ako se ijedna od ovih stvari odnosi na njega, odmah prekini taj odnos.

Jedan od načina na koji možeš prekinuti vezu jest nazvati ga kada si u društvu prijateljice koja te podupire. Drugi je način napisati dugačko pismo. Pismo ti omogućava da budeš sigurna kako će on doznati tvoje razloge. Ako koji razlog zaboravi, uvijek se može vratiti na pismo. On te može pokušati uvjeriti da ostaneš u vezi, ali moraš biti snažna. Misli na sve one situacije kada si trebala ostati čvrsta u odnosu s njim i nadoknadi za svaku od njih u jednom pismu.

U međuvremenu, ostani čvrsta. Nemoj više imati fizičke kontakte s njim. Nema ljubljenja. Nema držanja za ruke. Nema ničega. Taj čovjek nije tvoj muž i tvoji osjećaji ne pripadaju njemu. Svaki osjećaj koji mu pokažeš potiče ga. Drži se Boga, dobrih prijatelja i obitelji dok prekidaš nevaljalu vezu. Ti to zaslužuješ.

Crystalina Evert

Gornji tekst je izvadak iz knjige Crystaline Evert Istinska ženstvenost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.