Ne, ne i ne. Kao što sam već rekla prije, tjelesna privlačnost je dobra. To je način na koji smo stvoreni. Ponekad je tjelesna privlačnost dio veće sveukupne privlačnosti prema nekoj osobi. Ona je ponekad izolirana, kao što je to kod lijepe glumice ili kod slike privlačne osobe. U oba slučaja, spolna privlačnost nije nešto što se može svjesno izabrati. Privlačnost se ponekad neočekivano pojavi.

Ali, vi se po tom pitanju možete kontrolirati. Nemojte da privlačnost zasjeni vaše mišljenje ili vašu prosudbu. Nemojte pobuđivati tjelesnu aktivnost samo da biste zadovoljili tjelesnu privlačnost. Upoznajte osobu, a zatim vidite što se događa s privlačnošću.

“Je li pogrešno željeti spolne odnose prije braka?”

Definirajte “željeti”. Ako time mislite “imati tjelesni poticaj za spolnim odnosom” ili “imati želju potpuno se predati osobi u koju ste zaljubljeni”, tada je to savršeno normalno. Te želje nam je Bog darovao kako bismo mogli naučiti kako postati osobe sposobne voljeti. Kada kažete: “Ja doista želim s tobom voditi ljubav, ali neću to učiniti jer to nije najbolje za tebe”, postajete osoba puna ljubavi i sazrijevate u svojoj čistoći. To je dobro.

Ako pod “željom” mislite na “donošenje odluke kako trebate stupiti u spolne odnose, čak i ako niste u braku i zbog toga vršite pritisak na svojega mladića ili na svoju djevojku”, tada je to pogrešno. Ne možete odlučiti što će vaše tijelo željeti, a što ne, ali možete odlučiti kako ćete na te želje odgovoriti. Ali odluka za izlaganje neke druge osobe riziku radi zadovoljavanja svojeg poriva jest pogrešna.

“Ako netko doista želi imati spolne odnose, što treba učiniti u obuzdavanju i sprječavanju tog poriva?”

“Što trebamo učiniti u trenucima velike napasti?”

“Kako mogu kontrolirati požudu? Problem je u tome što ja to zapravo ne želim. Što mogu učiniti?”

Volim ovakva pitanja. Ona su vrlo stvarna.

Poriv za spolnim odnosima može ponekad biti vrlo, vrlo snažan – najčešće kada ga najmanje očekujete. Ne bi bilo baš lijepo od mene kad bih od vas tražila da živite čistoću, a ne pomogla vam u suočavanju s napašću.

Spolna energija je samo – energija. Ponekad u sebi imamo vrlo malo te energije, a ponekad imamo puno te energije. Međutim, ljepota ljudske spolnosti sastoji se u tome što nas je Bog stvorio kao jedina bića koja mogu “sublimirati” tu energiju. Drugim riječima, mi tu energiju možemo usmjeriti i iskoristiti je za brojne radnje koje nisu spolne, kao što je bavljenje športom, čišćenje ili izvršavanje domaćih uradaka. Stoga u svakoj srednjoj školi oduvijek postoji program atletike. Ti programi nisu stvoreni zato što je netko izmislio policu za trofeje koju bi htio napuniti. Oni postoje kao jedan od načina na koji tinejdžeri mogu izbacivati višak spolne energije koja se u njima nakuplja.

Postoje tri stvari koje možete učiniti ako i sami zapadnete u spolnu napast. Najprije morate reći sljedeće: “U redu, ja sam spolno ljudsko biće i zapadam u napast. Ja sam normalna osoba.” Tada izrecite kratku molitvu za čistoću. Nakon toga činite nešto drugo. Nazovite prijateljicu. Otiđite na vožnju biciklom. Ispecite kolače. Zaokupite svoje misli i iskoristite tu energiju radeći nešto pozitivno.

Ako ste s nekom osobom, ti koraci su onda malo drugačiji. Kao prvo, nemojte se zamarati razgovorom. Odmah se pomolite za čistoću. Zatim, ako ste uvučeni u afektivno ponašanje koje vodi nečemu višem, prestanite s tim, odmah. Takvo ponašanje ne čini vam dobro. Odmah otiđite na neko javno mjesto ili prekinite izlazak. Ponekad je, prije odlaska kući, bolje provesti nekoliko minuta zajedno na nekom javnom mjestu jer ćete tako izbjeći naglo napuštanje te osobe i osjećaj zbunjenosti koji joj možete ostaviti. Ali, bez obzira što učinili, ne vraćajte se u intimnu situaciju koja vas vrlo lako može dovesti u nepriliku.

Ključ svega ovoga je energija i njeno korištenje, ne potiskivanje. Vi ne pokušavate obuhvatiti svu tu energiju i zbiti je natrag. Vi pokušavate osloboditi tu energiju na načine koji nisu povezani sa spolnom aktivnošću. Mnogo je manja vjerojatnost da ćete popustiti napasti ako svoju energiju trošite kroz neke intenzivne, ne spolne aktivnosti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Mary Beth Bonacci Prava ljubav. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.