Seksualni užitak (eros) nam se čini dobro sredstvo, ako ne i najbolje, za pobjeđivanje osamljenosti, tuge, tjeskobe, dosade, napetosti, besmisla, i još štošta sličnoga, pa i same smrti.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Nema sumnje da je taj užitak moćan, relaksirajući, ispunjajući, osvježavajući, usrećujući i slično. Problem je što nije svemoćan, sve-ispunjavajući, sve-usrećujući. Kada mu se počne prepisivati tako velika uloga, stavi ga se u situaciju da se čitav uguši i postane svoja suprotnost.

Stari su Grci govorili da je Thanatos jači od Erosa, a to će reći, da je nagon za smrću jači od nagona za užitkom, u stanju u kakvom se nalazimo. Netko se upusti u mnoge seksualne odnose i na kraju se izgubi, upropasti, ražalosti, dođe na vrata smrti i podzemlja, pa čak se ubije ili drugoga ubije. Seksualni užitak je u klinču sa smrću. Zamislimo samo abortus, pa sredstva koja imaju ubilačku ulogu na malu dječicu koja se začnu u spolnom odnosu i slično. A s druge strane, krene sa spolnim uživanjem u kojem sve pršti, a kasnije nastupe svađe, odbojnost, osjećaj prevarenosti, osamljenosti i slično. To je opće iskustvo. To nije samo iskustvo nekih koji se ne snalaze dobro sa seksom, nego vrijedi za sve, premda nam je to teško vjerovati.

Kad zbrojimo, zvuči ovako: sami, goli, neobuzdani, izolirani seksualni užitak nema izgleda u borbi s thanatosom, smrću, dosadom, tugom, osamljenošću i demonom.

Koje bi moglo biti rješenje? Ipak, svi ljudi, osim onih koji su se dragovoljno onesposobili radi kraljevstva nebeskoga, žele što više, dublje i duže uživati u spolnom životu.

Papa Benedikt XVI. u pismu Deus caritas est, kaže da je rješenje u božanskoj ljubavi nazvanoj agape. Kada se eros udruži s agape, zajedničkom snagom pobjeđuju thanatosa/smrt. Agape je ljubav prema drugom do prezira sebe. Ona je, u punom smislu – ljubav. Osobna i duboka ljubav. Vječna ljubav. Ona je ono što bi eros htio biti, a ne može. Ona daje snagu za suzdržanost, kada je suzdržanost potrebna, na primjer, prije braka. Ona daje snagu za vjernost jednoj osobi u braku, za što je potrebna nadnaravna snaga. Tko će opisati agape? U nju vjerujemo! Vjerujem u agape jer je Bog agape.

Kada se spolni užitak stavi u ruke božanske, agapske ljubavi, on postaje moćan, divan, dubok, osvježavajući, i traje dugo bez katastrofalnih nuspojava.

don Šimun Doljanin | Bitno.net