Kada jedna veza postane ozbiljnom ili kada se par možda već i zaručio, tema “seks prije braka” dobiva posve novu dimenziju. Oboje znaju da se iskreno vole i djelomično su već preuzeli odgovornost jedno za drugo. Unatoč svemu tome, smisleno je i dalje pričekati sa seksom. Zašto?

Zato što se oboje na putu prema braku suočavaju sa svojim najdubljim strahovima te postoji opasnost da se poželi pobjeći u tjelesnu intimnost samo da bi se izbjeglo to suočavanje. Duševnoj je intimnosti potreban jasan okvir u kojemu se ona može razvijati i rasti i stoga je ne bi trebalo potisnuti tjelesnom intimnošću.

Zato što je vrijeme zaruka posljednja probna faza. Seks potpuno veže jedno s drugim te, osobito u početku, oduzima jasan pogled na ona pitanja o vezi koja još nisu do kraja razjašnjena. O onomu poznatom “seksu nakon svađe” rekla bih samo – oprez! Seks ne treba služiti kao sredstvo za krpanje veze!

Zato što vjenčanje mora donijeti istinsku razliku u odnosu na sve ono prije i jer je vjenčanje svakako puno više od obična društvenoga događaja.

Zato što se dobar seks ne može isprobavati, već se mora zajedno učiti!

Zato što se nevinost u prvoj bračnoj noći, unatoč svim tvrdnjama, i danas kod većine doživljava kao ideal.

No dobro. Ali što da radimo da sve bude kako treba? Ovo funkcionira, mnogi mogu posvjedočiti:

Prije svega, oboje trebaju zaista željeti pričekati sa spolnim odnosom do braka, inače će biti sukoba. Razgovarajte o tome. Odlučite se na to svjesno.

Razmjenu nježnosti treba doživljavati kao dar za drugoga, a ne kao izvor požude bilo vlastite, bilo tuđe. Zašto bi drugome poklonio nešto za što znaš da to nije dobro za njega i da ovaj to zapravo i ne želi? “Previše te volim da bih te koristio kao sredstvo za postizanje vlastitoga užitka!”

Muškarci žele da ih se zaustavi! Oni svoju strast doživljavaju kao dio svoje “uloge lovca” te kao izraz da mu je privlačna, a time i kao kompliment iskazan ženi. Isto tako, drže da je uloga žene svjesno obuzdati i sebe i njega pa ostaju razočarani ako ona to i ne učini.

Moram jasno reći: svaki korak dalje zapravo je postavljanje novoga standarda. Vratiti se unatrag nakon doživljenoga vrlo je teško!

Mislite na to da se seks mora naučiti. Vjerojatnost da će prvi put sve biti onako genijalno kako to možemo vidjeti na televiziji nalikuje i svemu ostalom što se ondje može vidjeti: iluziji.

Hodajte dalje s Bogom! Zajednička molitva i dogovoreno vrijeme za molitvu neizbježni su. Tu vam veliku pomoć može pružiti i duhovnik kojemu dopuštate da od vas zatraži “podnošenje računa” o pitanjima vaše veze.

I, ukoliko to odgovara vašoj vezi, nemoje predugo čekati sa svadbom!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler Kako pronaći ljubav svoga života. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje, a možete je prelistati ovdje.