ISTINSKA MUŽEVNOST

‘Ako je ona voljna to učiniti, zašto bi to bilo pogrešno?’

Mnogi mladići zaključuju da ako djevojka pristane, oni nisu učinili ništa loše. Bez da smo toga i svjesni, mnogi od nas dijele ovo razmišljanje: “Sve dok je ne silim, to je u redu.”

Foto: Shutterstock.com

Ipak, često nakon što odemo predaleko s djevojkom, odlazimo osjećajući se prazno. Znamo da smo zloupotrijebili svoju bogomdanu moć da preuzmemo vodstvo. Jedan student, igrač nogometa, pričao mi je kako je potaknuo seksualni kontakt sa svojom djevojkom: “Ponekad mi se, kada sam o tome kasnije razmišljao, činilo kao da sam je umalo silovao.

Mislim, znam da nisam, ali to nije nešto što je ona željela prije nego što smo počeli hodati. Ja sam samo nastavljao pomicati granice sve dok nije pristala.”

Međutim, mnoge se djevojke s ovim jednostavno ne bi složile – one su te koje preuzimaju inicijativu i vrše pritisak na mladića. Takvim je prilikama najteže odoljeti jer te očekuje trenutačno zadovoljstvo, a sve što trebaš učiniti jest pristati. U ovakvim situacijama pokazuje se muškarčeva snaga, odnosno slabost. Kad žena želi biti nečista, muškarac koji je voli mora imati dovoljno kontrole nad svojim tijelom i dovoljno brige za njezinu dušu da joj kaže ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od najjasnijih znakova autentične muževnosti: moći uviđati ženino dostojanstvo, osobito kada ona sama to ne može. On zna da nema pravo gledati njezino tijelo, mada ga je ona predala. Pravi muškarac ne će iskoristiti ženu koja nije svjesna svoje vrijednosti.

Na žalost, mladi ljudi rijetko kada imaju priliku čuti kako drugi mladići prakticiraju uzdržavanje. Nitko se nikad u u društvu ne hvali time da je djevojci rekao ne. Zapravo, koliko mladića poznajete koji su ikada djevojci rekli ne? Netko bi pomislio da se od nas mladića očekuje da primimo sve što nam je neka djevojka voljna dati.

Čini se da većini djevojaka treba razlog za spolni odnos, dok većini mladića treba razlog zašto ne bi imali spolni odnos. Ako nismo duboko uvjereni u vrijednost čistoće, ne će nam biti jasan ni razlog zbog čega bismo je čuvali. Međutim, u borbi koju čistoća sa sobom nosi, muškarac počinje cijeniti ženu kao dar koji treba primiti, a ne cilj koji treba osvojiti.

U sebi znamo da je muževnije čuvati djevojčinu nevinost nego je oskvrnuti. Napokon, za što treba više snage? Očito je da je lakše zavesti djevojku riječima nego sačuvati čistoću. Lakši izbor samo zahtijeva da ona bude slaba. Teži izbor zahtijeva od tebe da budeš jak.

Molitva za čistoću

(sv. Toma Akvinski)

Najdraži Isuse! Dobro znam da svaki savršeni dar, a iznad svih dar krjeposti čistoće, ovisi o najmoćnijoj od svih pomoći – tvojoj Providnosti, i da bez tebe stvorenje ne može učiniti ništa. Stoga te molim da obraniš, svojom milošću, krjepost i čistoću u mojoj duši, kao i u mojemu tijelu. Ako sam ikada po svojim osjetilima primio ikakav utjecaj koji bi mogao uprljati moju krjepost čistoće, ti, koji si vrhovni Gospodar mojih snaga, makni to od mene, da mogu čistim srcem napredovati u tvojoj ljubavi i službi te se krjepostan prikazivati u sve dane moga života na prečistomu oltaru tvojega božanstva. Amen.

Sv. Josipe, čuvaru djevica, moli za nas!

Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas!

Bezgrješno Srce Marijino, moli za nas!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.

Objavljeno: 30. prosinca 2015.

Možda vam se svidi