Video koji vam danas predstavljamo je blagdanska reklama za Ikeu, koja jako lijepo prenosi poruku o tome što djeca stvarno žele za Božić… i to vjerojatno nije ono što biste očekivali. Radi se o videu koji ne želite preskočiti.

Pogledajte ga kada ste slobodni i ništa vas ne ometa, i dobro ćete shvatiti poruku: Naša djeca žele nas. Žele da njihovi roditelji provode vrijeme s njima, daju im pozornost, i stvore uspomene koje će trajati cijeloga života, i oni to žele više od bilo koje materijalne stvari koju novac može kupiti.

Bi li vaše dijete reklo to isto? U današnjem je svijetu lako izgubiti se u životu punome obaveza. Imamo mjesta kamo moramo ići, stvari koje moramo odraditi, večeru koju moramo napraviti, a tada dođu i blagdani, i tada užurbanost i strka svakodnevice postanu još veći. Ja prva moram priznati da ima dana kada više vremena provedem gledajući u ekran svojega računala nego u svoju djecu. Ovoga došašća obvežimo se da ćemo svojoj djeci dati ono što stvarno žele i najviše trebaju – naše vrijeme.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da došašće bude vrijeme pripremanja vašega srca za proslavu Kristova rođenja i vrijeme rasta u svetosti s vašom djecom.

Pet savjeta da vaša djeca ovoga došašća budu usredotočenija na Isusa

1. Neka Isus bude pravi razlog našega slavlja:

Zvuči kao kliše, ali ovo je nešto u čemu moramo biti uzori svojoj djeci. Došašće je vrijeme da svoja srca, umove i duše pripremimo za Kristov dolazak. Kako to možemo učiniti u svojim domovima?

Vrijeme za obiteljsku molitvu – Adventski vijenac na kuhinjskome stolu jednostavan je način da u svoj dan unesete više molitve. Mnogo je odličnih vodiča kojima se možete poslužiti za kratko razmatranje. Sa svojom ću obitelji ove godine pokušati “Došašće sa svetom Terezijom iz Kolkate”.

– Čitajte knjige i priče o Isusovu rođenju – Na tržištu postoji mnogo jako lijepih katoličkih božićnih knjiga za djecu. 

– Kupite djeci komplet s figurama za jaslice s kojima se mogu igrati.

– Posjetite žive jaslice. Možda ćete trebati malo guglati i istraživati, ali žive jaslice vrijedne su vožnje i napora. To je najčešće vrhunac došašća za moju obitelj (još više od zabava i kolačića). One pomažu podsjetiti djecu – ali i odrasle – da je Isusovo rođenje više od bajke, da se stvarno dogodilo. Kod nas uvijek potaknu jako zanimljive razgovore.

2. Izaberite jednu stvar… možda dvije:

Mnogo je divnih, svetih aktivnosti koje možete raditi ovoga došašća. Ako ste poput mene, želite ih raditi sve! Ja obično počnem mnogo toga i provedem prvi tjedan došašća radeći sve moguće stvari, ali do kraja došašća izgubi se zanos i ne radim ništa! U sljedećih nekoliko tjedana odvojite vrijeme i kroz molitvu razmišljajte što najviše odgovara vašoj obitelji, i što vam je najizvedivije kroz cijelo došašće. Nema razloga zašto biste u istoj godini morali raditi Jišajevo stablo, napraviti jaslice od papirnatih lutkica, i raditi Slamicu za Isusa. Uvijek možete sastaviti popis za sljedeće godine. Na kraju ovoga članka naći ćete popis resursa koji vam mogu pomoći izabrati najbolju aktivnost za vašu djecu.

3. Stvorite prilike za radost:

Ovo je vrijeme velike radosti. Čekamo i iščekujemo rođenje našega Spasitelja. Tu veličanstvenost bismo trebali prenijeti svojoj djeci. Pjevanje božićnih pjesama, pijenje vruće čokolade, pečenje kolačića i igranje u snijegu su stvari koje bi se trebale naći na našemu popisu stvari „za napraviti”. Izaberite jednu večer svakoga tjedna (to su samo četiri večeri!) i ciljano stvorite priliku za radost i smijeh. To ne mora biti nešto komplicirano. Sjednite u auto i pođite gledati božićne svjećice, ili igrajte igre kao obitelj, zajedno. Mojoj djeci veliko je veselje poći u božićnu kupovinu za siromašnu djecu. Bude im jako zabavno izabrati dar za dijete njihovih godina, i počnu shvaćati da je više radosti u davanju nego u primanju. Čuvajte te trenutke i u njima uživajte, i oni će doista ovo vrijeme učiniti sretnim i radosnim.

4. Potrošite manje, dajte više:

Pomozite svojoj djeci naučiti da mogu davati darove i bez trošenja novca. Mogu dati dar svojega vremena pomažući susjedu počistiti snijeg ispred kuće ili razgovarajući s članom rodbine koji je možda usamljen. Mogu izrađivati božićne čestitke za starce ili bolesnike. Pjevanje božićnih pjesama zabavan je način donošenja radosti bližnjima i dijeljenja ljubavi prema Kristu. Sitne ljubaznosti prema braći i sestrama ili kolegama iz razreda također su nešto što svako dijete može učiniti. Vrijeme došašća odlično je vrijeme da svoju djecu naučite životnoj lekciji važnosti darivanja sebe.

5. Posložite svoje prioritete:

„Roditelji, možete li ‘gubiti vrijeme’ sa svojom djecom? To je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti svakoga dana.” – papa Franjo

Odvojite koji trenutak i pogledajte u svoj kalendar. Jesu li sve te božićne zabave nužne? Potrudite se da na prvo mjesto stavite Boga, a na drugo potrebe vašega supružnika i vaše djece. Sada se može činiti teško reći „ne” nekim događanjima, ali ovi dani neće trajati zauvijek. Vaša uloga kao roditelja važna je za vaš duhovni rast, kao i za svetost vaše obitelji.

Zapitajte se: Provodim li više vremena na mobitelu nego sa svojom djecom? Kada sam posljednji put „gubila/gubio vrijeme” sa svojom obitelji? Molim li se svakoga dana za potrebe svoje djece i supružnika?

Becky Roach | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net