Rođenje djeteta je bez premca jedan od najemotivnijih i najtranscedentalnijih događaja u životu, ali i razdoblje promjena u odnosu para. Nakon dolaska djece, brak prelazi iz ”prije” u ”poslije”: majčinstvo i očinstvo donose nove izazove u bračnom životu.

U intervjuu za španjolski ABC, klinička psihologinja Olga Carmona objasnila je što se događa u odnosu para nakon dolaska djeteta: “Par je sustav koji ima vlastitu ravnotežu, nju treba i ona pokriva emotivne potrebe s obje strane, drugačije u svakom odnosu. Kad stigne dijete, par postaje trio, trio posve u službi treće osobe koja traži mnogo energije, nježnosti i prisutnosti. Partneri premještaju fokus na nekoga tko nije druga osoba u vezi. Ako ne premještaju u potpunosti, onda barem većim djelom.”

Toliko godina rada i vlastito iskustvo daju psihologinji pravo da tvrdi kako se problemi pojavljuju “jer se strašno opiremo promjenama. Sigurni smo u inerciji, u onome što je poznato, a dolazak djeteta je vjerojatno jedna od najvećih promjena u ljudskom životu.”

Muškarci i žene ne proživljavaju majčinstvo/očinstvo na jednak način. Psihologinja objašnjava da “kod žena promjena ide od fizičkog izgleda, biokemijskih promjena pa sve do svijeta osjećaja. Taj je svijet osjećaja osupnut novom emocijom za koju vjeruje da je najjača ljubav koja postoji.”

“Dušom i tijelom stavljamo se na raspolaganje biću za koje mislimo – i koje jest – potpuno ranjivo. Ovaj životni potres, sažet u osjećaju fizičkog umora, ali i psihičke ‘zgaženosti’ u mnogim slučajevima, čini da se privremeno isključimo iz svijeta. A u tom svijetu ostaje i naš partner. I za muškarce je promjena ponekad teška i potresna. Mogu se osjećati odbačenima, ponekad isključenima iz povezivanja koje se događa između majke i djeteta. Moraju se prilagoditi na ulogu koja im je dotada bila posve nepoznata”, tvrdi Carmona.

Prema stručnjakinji, “važno je da se par iznova poveže, da se ne udalji. Povezati se, iznova gledati jedno u drugo, tražiti prostor koji bi omogućio i olakšao povratak onih osjećaja iz kojih se dijete i rodilo. Odmak od zahtjevne rutine, povratak u vrijeme kad ste bili glavni likovi priče, povratak u takvu perspektivu ojačat će spone među vama.

Tako je lako koliko i često da nam potrebe djece toliko rastresu da zaboravimo da smo muškarci i žene, a ne samo roditelji.

Naša djeca trebaju povezane roditelje koji mogu biti njihova polazna točka, uzori od kojih mogu učiti. Jasno je da se ponekad treba potruditi da bi se pronašao vlastiti prostor. Traži se planiranje koje je prije rođenja djeteta bilo mnogo jednostavnije. Ali, inzistiram, neophodno je.”

Kao što vidimo, očinstvo/majčinstvo znači promjenu života, možda i najbolje od života, ali način na koji se partneri s tim nosi postaje ključan za njihovo bračno blagostanje.

Majčinstvo/očinstvo ima izvanrednu moć da ujedini par, da ga učini zrelijim i solidarnijim. Potrebni su samo trud i napor oba partnera, stoga:

1. Treba se prisjetiti da žene trebaju svoje muževe više nego ikada prije. Ne da budu sažaljevane, nego da budu podržane. Ne prave se da su žrtve. Nose se s gomilom emocija pa muškarci trebaju biti strpljivi i pružati im svu moguću ljubav.

2. Pokušajte biti snaga jedno drugome, poput svjetla u tami, kad je dijete bolesno, kad se dogode problemi na poslu… U ovoj novoj fazi braka potrebno je veliko razumijevanje i velikodušna doza ljubavi.

3. Razgovarajte! Recite jedno drugom što osjećate, pogotovo muškarci, koji se inače teže izražavaju. Nema ništa loše u tome da kažete vašoj ženi da vam nedostaje, da vas hvata nostalgija za vašim trenutcima u dvoje. S ljubavlju, sve je pokriveno.

4. Ne zapuštajte vaš fizički izgled. Umor i nedostatak vremena mogu nas dovesti do zapuštanja, prelaska brige za sebe u drugi plan. Međutim, ovo je važno za odnos para!

5. Maleni sastanci su prioritet! Ako umjesto malenog dara želite dati veliki poklon, izdvojite vrijeme za vašeg partnera! Činjenica da ćete ostaviti dijete na čuvanje rodbini ili bliskim osobama na sat ili dva neće vas učiniti lošim roditeljima, ali će vas učiniti odličnim supružnicima.

Dijete je najveći dokaz ljubavi partnera i jedinstvena veza između majke i oca. Upravo zato ne zaboravite da ste roditelji, ali i par.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Ivana Granić | Bitno.net