Kad mi kao roditelji učimo govoriti primarnim jezikom ljubavi svojega djeteta, premda se taj jezik razlikuje od našeg vlastitog, pokazujemo mu put nesebičnosti, put služenja. Uvodimo dijete u važan dio odrastanja – u davanje i brigu o drugima. 

Kako vaše dijete bude raslo, uviđat ćete da mu jedan od jezika ljubavi više i dublje od ostalih prenosi vašu ljubav. Također ćete uvidjeti da se, kad taj jezik koristite negativno, vaše dijete osjeća duboko povrijeđeno. Zapamtite ove dvije istine o pet jezika ljubavi i puno ćete djelotvornije izražavati svoju ljubav i manju ćete štetu činiti kad osjećate ljutnju ili frustraciju zbog djeteta.

Otkrivanje djetetova primarna jezika ljubavi

Otkrivanje djetetova primarna jezika ljubavi polagan je proces; za to je potrebno vremena, pogotovo kad je dijete maleno. Malena djeca tek počinju učiti kako primati i izražavati ljubav na različitim jezicima. To znači da će iskušavati razne postupke i reakcije koji im pružaju zadovoljstvo. To što će jedno vrijeme reagirati na određen način ne znači da je to njihov primarni jezik ljubavi. Za nekoliko bi se mjeseci mogli usavršiti u nekom drugom jeziku.

U pokušaju otkrivanja djetetova primarna jezika ljubavi možete se poslužiti sljedećim metodama:

1. Promatrajte kako dijete vama izražava ljubav

Promatrajte dijete. Vrlo je vjerojatno da ono govori svojim primarnim jezikom ljubavi. Ovo pogotovo vrijedi za maleno dijete koje će vam ljubav najvjerojatnije izražavati na onom jeziku na kojemu je najviše želi i primiti. Ako vam dijete od pet do osam godina često upućuje riječi pohvale poput: „Mama, lijepa si“, ili: „Tata, hvala što si mi pomogao s domaćom zadaćom“, ili: „Volim te, mama“, ili: „Lijepo provedi dan, tata“, odmah možete utvrditi da su riječi potvrđivanja njegov ili njezin primarni jezik ljubavi.

Ova metoda nije toliko djelotvorna s petnaestogodišnjacima, pogotovo s onima koji su se izvještili u manipulaciji. Oni su možda putem pokušaja i pogrješaka naučili da ćete, budu li vam upućivali lijepe riječi, biti skloniji popustiti nekoj njihovoj želji, čak i ako niste u potpunosti uvjereni da biste to trebali. Iz ovoga je razloga ovu metodu najbolje primjenjivati na djeci između pet i deset godina starosti.

2. Promatrajte kako vaše dijete drugima izražava ljubav

Ako vaš prvašić uvijek želi odnijeti dar svojoj učiteljici, to možda znači da su pokloni njegov primarni jezik ljubavi. Ipak, pripazite da mu možda vi ne sugerirate kako bi trebao učiteljici darovati nešto. Ako to činite, dijete se možda samo povodi za vama i njegov dar nije niti izraz ljubavi niti nagovještaj njegova primarnog jezika ljubavi.

Dijete čiji su primarni jezik darovi osjeća silno zadovoljstvo kada prima darove i želi da i drugi uživaju u tom istom zadovoljstvu. Ono pretpostavlja da će i drugi osjećati isto što ono osjeća kad primi dar.

3. Slušajte što dijete najčešće od vas traži

Ako dijete od vas često traži da „gledate što čini“, da se igrate vani, da sjednete i pročitate mu priču ili da nešto zajedno radite, ono traži kvalitetno vrijeme. Ako vam se čini da djetetovo ponašanje odgovara ovom uzorku, onda ono od vas traži ono što mu je emocionalno najpotrebnije, naime vašu potpunu pozornost. Naravno, svakom je djetetu potrebna pozornost, ali kod djece koja ljubav najdublje primaju na ovaj način, bit će najviše zahtjeva za zajedničkim vremenom.

Ako dijete neprestano traži primjedbe na račun svojega rada, onda su njegov primarni jezik ljubavi možda riječi potvrđivanja. Pitanje poput: „Mama, što misliš o sastavku koji sam napisala?“ ili „Što misliš o tome da ovo obučem?“ ili „Tata, kako sam igrao?“ sve su to zahtjevi za riječima potvrđivanja. Ponavljamo, sva djeca trebaju i žele čuti takve riječi i povremeno će ih tražiti. No ako su djetetovi prohtjevi većinom usmjereni na to područje, to je pouzdana naznaka da su riječi potvrđivanja njegov primarni jezik ljubavi.

4. Obratite pozornost na što vaše dijete najčešće prigovara

Ovaj je pristup povezan s prethodnim, ali njime dijete, umjesto da nešto traži izravno, prigovara da nešto ne dobiva od vas. Ako prigovara: „Uvijek imaš posla“, ili „Uvijek se moraš brinuti o bebi“, ili: „Nikad ne idemo zajedno u kupovinu“, ono vjerojatno otkriva nešto više od obične frustracije zbog dolaska novoga djeteta. Ono vam govori da se zbog bebe osjeća manje voljenim. Svojim prigovorima očito traži kvalitetno vrijeme.

Povremeni prigovor zbog nedostatka kvalitetnog vremena ne upućuje na to da je to djetetov primarni jezik ljubavi. Na primjer: „Tata, ti previše radiš“, moglo bi biti ponavljanje majčinih riječi. Ili: „Volio bih da naša obitelj ide na odmor poput Benove“, moglo bi izražavati djetetovu želju da bude poput Bena.

Svako dijete tu i tamo prigovara. Mnogi od tih prigovora povezani su s trenutačnim željama i nisu nužno naznaka djetetova primarnog jezika ljubavi. Međutim, ako u tim prigovorima primjećujete uzorak, ako je više od pola tih prigovora usredotočeno na određeni jezik ljubavi, onda su vrlo indikativni. Učestalost je ključna.

5. Dajte djetetu da bira između dvije mogućnosti

Navedite dijete da bira između dva jezika ljubavi. Na primjer, otac bi mogao reći desetogodišnjaku: „Jamal, u četvrtak popodne ranije ću se vratiti kući. Mogli bismo poći zajedno u teretanu ili bih ti mogao pomoći odabrati nove tenisice za košarku. Što bi više volio?“ Djetetu je dano da bira između kvalitetnog vremena i dara. Majka bi mogla reći kćeri: „Večeras sam slobodna. Mogle bismo izvesti psa u šetnju ili bih ti mogla pomoći učiti za ispit. Što bi više voljela?“ Očito mora izabrati između kvalitetnog vremena i djela služenja.

Nekoliko tjedana dajte djetetu da bira i bilježite njegove odabire. Ako se većina njegovih odabira vrti oko jednog od pet jezika ljubavi, vrlo ste vjerojatno otkrili kojim ćete jezikom ljubavi djetetu najdjelotvornije pokazati da ga volite. Ponekad vam dijete neće htjeti odabrati ni jedno ni drugo, nego će predložiti nešto treće. Zabilježite i te zahtjeve, jer vam i oni mogu pružiti naznake.

Ako se dijete začudi zato što ga tako često stavljate pred nekakav izbor pa vas zapita što se događa, mogli biste mu reći: „Razmišljao sam o tome kako koristim vrijeme koje provodim s obitelji. Pomislio sam da bi bilo dobro da znam što i ti misliš i osjećaš o tome. To mi je zbilja pomoglo. Što se tebi čini?“ Možete odabrati filozofski ili jednostavan pristup, kako god želite. Međutim, ono što govorite je istina. Dok pokušavate otkriti djetetov jezik ljubavi dajete mu i vježbu u donošenju odluka.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Garyja Chapmana i Ross Campbell “Pet jezika ljubavi djece”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.