SAVJETI ZA RODITELJE

Pet razloga zašto je maloj djeci mjesto na misi

“Roditelji koji kažu da ‘ništa ne dobiju od mise’ kada sa sobom vode malu djecu promašili su smisao svega. Ono što dobijete od mise kada vodite malu djecu jest radost da ste im prenijeli svoju vjeru.” Donosimo 5 točaka u kojima dr. Gregory Popcak savjetuje roditelje zašto je važno djecu od najranijih dana voditi sa sobom na svetu misu.

mala djeca na misi

www.rawpixel.com

Kako žena i ja imamo cijelo jedno poglavlje o vođenju djece na misu u knjizi “Odgajati uz pomoć milosti” (Parenting with Grace), pomislio sam pridonijeti raspravi o temi „male djece na misi“ u nekoliko točaka.

1. Što se tiče katolika, djeca nisu tu da bi se, jednostavno, „podnosila“. Ona imaju pravo biti u crkvi. Ako si kršten, pripadaš Crkvi. Točka. Kraj priče.

2. Prema socijalnom nauku Crkve, dužnost je svakog katolika poduprijeti zadatak obitelji da odgaja pobožnu i bogobojaznu djecu. Izostanak potpore ozbiljna je povreda milosrđa i dostojanstva obitelji. Ako ste ikada mrko pogledali roditelja čije dijete plače u crkvi, predlažem da ispovjedite svoje tvrdo srce. “Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 40)

Tekst nastavlja ispod oglasa

3. Iako poštujem namjeru koja stoji iza odluke roditelja da ostave dijete kod kuće „dok ne bude dovoljno staro“ , smatram da je to nepravedno prema djetetovu vjerskom odgoju. Odgoj započinje nesvjesno prije negoli svjesno. Vaša beba ili maleno dijete treba priliku da se navikne na ritam, prizore, zvukove i mirise na misi prije nego postane dovoljno svjesno da razumije misu. Lišavanje djeteta ovog osjetilnog dijela kasnije samo otežava vjerski odgoj. Duhovnost je prije svega osjetilni poziv od Boga koji vodi do odgovora koji mijenja. Kada djetetu onemogućujemo rano osjetilno iskustvo Boga i Njegove Crkve onda ozbiljno štetimo budućem vjerskom i duhovom razvoju.

4. Postoji razlika između bebe koja je nemirna i bebe koja vrišti. Iz pristojnosti prema drugim vjernicima, roditelji bi uvijek trebali maknuti dijete koje je glasno i ne može se smiriti nakon otprilike jedne minute. S time na umu, svi ostali oko obitelji s nemirnim djetetom imaju obavezu nasmiješiti im se s puno razumijevanja i suosjećanja ili se pretvarati da ih ne primjećuju i pustiti roditelje da riješe situaciju. Kako je Isus rekao apostolima koji su odgurivali djecu od sebe: “Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!” (Mk 10, 14)

5. Savjeti za mame i tate:

  • Iako zvuči kontraintuitivno, sjedite naprijed. Djeca se bolje ponašaju kada gledaju što se događa umjesto da gledaju guzu nekog župljana (koja im je u razini očiju)
  • Nemojte odmah od početka biti u izdvojenim prostorijama za djecu. Iako razumijem i podupirem njihovu svrhu, ostanite unutra samo onoliko dugo koliko je to nužno, a kad se dijete smiri vratite se u svoju klupu. Tako ćete i vi i vaše dijete imati bolje iskustvo mise.
  • Ako morate izvesti dijete iz crkve, držite ga cijelo vrijeme u rukama. NEMOJTE ga ni pod razno spustiti. Ako ga izvedete van i spustite ga i igrate se s njim ili, ne daj Bože, pustite da trči okolo, jednostavnim Pavlovljevim uvjetovanjem naučit ćete ga da on TREBA plakati kako bi mu bilo zabavno i kako bi izašao iz crkve. Ako je dijete toliko izvan kontrole, onda nije sposobno smiriti se uopće. Ako vas natjera da izađete iz crkve, svim se snagama potrudite biti puni ljubavi, razumijevanja, suosjećanja i nježni, ali NE SPUŠTAJTE DIJETE. Kad se utiša vratite se u svoju klupu.
  • Za djecu mlađu od 4 godine ponesite tihe, mekane i, po mogućnosti, igračke religijske tematike. Držite ih u posebnoj torbi samo za misu koju dijete neće vidjeti nigdje drugdje već samo u crkvi. To će te igračke i aktivnosti učiniti zanimljivijima. Unatoč zabavi, probajte skloniti te stvari prije pretvorbe. Kod podizanja pokažite im hostiju i šapnite nešto poput: „Gle, čudo! Pogledaj Isusa! Reci mu: Volim te, Isuse!“
  • Nemojte ići na misu u smjenama. Misa je za obitelji. Roditelji koji kažu da ‘ništa ne dobiju od mise’ kada sa sobom vode malu djecu promašili su smisao svega. Ono što dobijete od mise kada vodite malu djecu jest radost da ste im prenijeli svoju vjeru. Za to ste se odlučili kada ste postali roditelj katolik. Da, zna biti teško i da, možda možete raditi i druge stvari kako biste zadovoljili svoje duhovne potrebe, ali nedjeljnja misa je za vašu obitelj. Idite kao obitelj.

dr. Gregory Popcak | Catholicexchange.com

Prijevod: M.M. | Bitno.net

‘Ljuti me kada tjeraju van dijete koje plače u crkvi – u dječjim suzama glas je Boga’


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 6. rujna 2017.

Možda vam se svidi