“Lakše je biti mučenik bez podrške, nego majka koja se brine sama o sebi.” (Serrallach, Postnatal Depletion Cure, 236.)

Nakon što se Timothy rodio, bilo je teško pronaći vrijeme za tuširanje. Za novi izgled svojega tijela imala sam odjeću koja mi nije savršeno pristajala i mrzila sam ono što sam nosila. Otišla sam u trgovinu rabljene odjeće i kupila neku odjeću koja mi je bolje pristajala, ali koja i dalje nije odgovarala mojoj figuri niti bila moderna. Nije mi se sviđala nova odjeća koju sam nosila, ali sam si rekla da je ona privremena. Onda sam ponovno ostala trudna!

Napokon sam si uspjela priznati da mi građa tijela nikada više neće biti onakva kakva je nekoć bila. I dalje kupujem u trgovinama rabljene odjeće, no biram odjeću koju želim nositi, a većina ljudi i ne vidi da je to rabljena odjeća. Riješila sam se odjeće koju sam nosila prije nego što sam imala djecu, a koju sam čuvala u nadi da ću je jednoga dana ponovno nositi. Uz to, ta odjeća sada, toliko godina poslije, svakako više nije u modi. Promjena cijele garderobe za mene je bila vrlo značajan trenutak, kao da započinjem novo poglavlje u priči svojega života – poglavlje prihvaćanja.

Ne šminkam se svaki dan, ali, kada se šminkam, to bude jednostavno i potrebne su mi samo dvije minute da se našminkam. Događalo se da tjednima jedva iziđemo iz kuće zbog hladnoga vremena ili bolesti, a neki su se od mojih najvećih živčanih slomova dogodili nakon što se tjedan dana ne bih lijepo obukla i našminkala. Priznala sam si da mi to što izgledam dobro (odnosno što se lijepo sredim) pomaže da očuvam zdrav razum. Neke moje prijateljice nikada se ne šminkaju jer ih to ne zanima i stvarno ih poštujem zbog toga. Sigurna sam da imaju neki drugi način kako se nagraditi – možda odu na trčanje ili upotrebljavaju neki kvalitetan losion za lice.

Katkada žene rabe izraz “briga o samoj sebi” kao izliku da udovolje svojim željama, no ja ga rabim u smislu brige o samoj sebi, kako bih se nakon što se pobrinem za sebe, mogla brinuti i o svojoj obitelji. Ovo je djelomični popis onoga što činim kako bih se brinula o sebi:

• Tuširanje i tjelovježba.

• Sređivanje i šminkanje.

• Čitanje knjiga umjesto zurenja u mobitel prije spavanja.

• Svaki si tjedan odvojim nešto vremena za sebe – kako bih otišla u kupovinu ili obavila neke sitne poslove ili kako bih samo bila sama na nekomu tihomu mjestu.

• Kada je gužva, upotrebljavam papirnate tanjure kako ne bih imala toliko prljavoga posuđa.

• Ako se neka prijateljica ponudi pomoći, pristanem.

• S drugim majkama planiram večernje izlaske ili druženja s djecom kako bih se nečemu u tjednu mogla radovati.

• Spavam po danu. Dječji su programi na televiziji edukativni! Malo dijete mogu staviti spavati, ostaloj djeci upalim neku emisiju i pokraj njih polusatno spavanje za mene može učiniti čuda.

Vaš će popis izgledati drugačije, ali vas potičem da ga napravite. Nemojte zanemariti sebe jer će to štetiti i vašoj obitelji.

Prepoznavanje okidača

Jedna od stvari na temelju koje sam prepoznala da se mučim u postporođajnomu razdoblju bilo je to što nisam mogla izvršiti naočigled male obaveze. Primjer čišćenje poda bio je kućanski posao s kojim se nisam mogla nositi. Morala bih pokupiti sve s poda, pomesti ili usisati, a onda izvući parni čistač. Ako ne bih počistila svaki kvadrat sobe, osjećala bih se kao da nisam dobro odradila posao. Pa sam umjesto da odradim loš posao čišćenje poda jednostavno izbjegavala.

Čišćenje poda ne bi trebao biti težak posao, no u vremenu kada sam se borila s postporođajnom iscrpljenošću, bio je. Kada sam napokon počela ponovno obavljati kućanske poslove, malo sam češće prala podove, ali uočila sam zanimljivu slučajnost. Neki su dani bili posebno teški za moje psihičko zdravlje. Osjećala sam da se u vlastitomu domu ne mogu opustiti – previše je toga bilo nedovršeno, a ja sam se osjećala smušeno. To su bili isti oni dani kada bih pod nogama osjetila ljepljivi pod i smrvljene komadiće hrane. Ali kada bih napokon obrisala pod, osjećala sam se deset puta bolje.

Sada znam da je prljavi pod okidač za moje psihičko zdravlje. Ostatak kuće može biti u neredu, ali ako je glavnina poda čista, mogu biti u miru. Svaka majka ima svoj okidač. Ako uspijete shvatiti koji je vaš, tu si obavezu učinite prioritetnom.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Kako (pre)živjeti prvu godinu majčinstva”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.