Ne mogu biti privlačniji. Zaista, tko ima pravo smiješiti se tako savršeno i imati takav prirodan šarm? Sigurno i ne znaju koliko su divni. Uvijek su tako dobri prema vama. Kad bi samo stvari bile malo drugačije. Što ako…?

Znate te savršene ljude. Oni kruže rubovima vaših misli. Pojavljuju se u najnezgodnijim vremenima. Zbog njih preispitujete svoje romantične izbore i želite da vam je ljubavni život drugačiji. Drugim riječima, to su vaše simpatije.

Većina ljudi ima barem par simpatija u životu, čak i ako su u sretnoj vezi. Najnezgodnija stvar je to što simpatiziranje ne uzima u obzir je li predmet vašeg divljenja dostupan romantično. Možda čak uopće i ne znate! Kada vam se netko tako svidi, čini se kao da nema izlaska iz toga.

Ali, postoji nekoliko jednostavnih pitanja koja mogu pomoći da simpatiziranje postane veza ili da ga zaustavite.

„Ta osoba mi se sviđa. Što sad?“

Prvo, budite iskreni prema sebi i priznajte si to da vam se netko sviđa. Zatim udahnite i smirite se. To je samo osjećaj, tračak divljenja za osobu suprotnog spola. Nije grijeh samo po sebi. To da nas drugi privlače je normalno.

Također, bitno je ovdje prepoznati da to što je netko vama predmet divljenja ne znači da je ta osoba automatski vrijedna tog divljenja. Osim ako tu osobu dobro poznate, ne možete dobro prosuditi njihov karakter. Simpatiziranje zamagljuje razum i može učiniti da na druge projiciramo svakakve najbolje osobine koje oni ne posjeduju. Dakle, kad ste već iskreni prema sebi o svojim osjećajima, priznajte si da ta vaša simpatija možda zapravo i nije osoba za vas.

„Je li ta osoba dostupna ili ne?“ Ah, srž stvari. Ovdje morate biti brutalno iskreni. Odgovori poput „Oni nisu sretni zajedno“ ili „Komplicirano je“ se ne računaju. Odgovor je ili da ili ne, ili crno ili bijelo, bez obzira na to koliko se komplicirano činilo.

Ako je osoba samac kao i vi, postoji potencijal za vezu (pretpostavljajući da, ako je osoba bila u braku, više ne postoje prepreke). Tada možete polako djelovati u skladu sa svojim osjećajima. Budite otvoreni mogućnosti veze, ali nemojte forsirati. Budite prijateljski raspoloženi i dragi. Postoje dobre šanse, ako osoba uzvraća vaše osjećaje, da ćete u budućnosti završiti na spoju. Ako vam ne uzvraćaju osjećaje, to ćete shvatiti po nedostatku reakcije.

Povucite liniju flertovanja puno prije nego što pred tom osobom otvorite svoje srce ili počnete plaziti jedno po drugome svaki put kad se vidite. Očaj je privlačan samo onima koji vas žele iskoristiti. Imajte standarde i budite otvoreni onom što se može dogoditi.

Ali, možda je predmet vaših simpatija već u vezi s nekim ili, još gore, on je oženjen.

Prije svega, nemojte paničariti. Niste prva osoba koja je razvila takve osjećaje prema nekome tko je u braku. Da, vjerojatno se osjećate grozno zbog toga i predbacivat ćete si to. Zapamtite, vaši osjećaji nisu grijeh sami po sebi. Važno je ono što s njima radite. U ovom slučaju, to bi trebalo biti apsolutno ništa. Ponovit ću: Ako vam se sviđa zauzeta osoba, nemojte činiti ništa kako biste te osjećaje razvili u nešto više.

Ako se borite s tim, pitajte se: „Želim li doista tu osobu tražiti da ostavi dečka/curu/supruga/ženu i bude sa mnom?“ Ovo je istina: Ako će nešto učiniti za vas, učinite će to i vama. Ako će ta osoba ostaviti nekoga da bi bila s vama, jednako će lako ostaviti vas zbog nekoga drugog. Ne želite takvu vezu jer u njoj nema sigurnosti.

„Mogu li svoj život živjeti normalno ili trebam unijeti neke promjene?“

Ako je ovaj osjećaj nešto što ne može ići dalje, možete normalno nastaviti svoj život i čekati da prođe. Vrijeme će, najvjerojatnije, učiniti da osjećaj nestane pa budite strpljivi. Nastojte živjeti dobro i ne misliti na tu osobu čim imate slobodnog vremena. Čak i ako je ta druga osoba samac, sanjarenje o njima će vas samo udaljiti od stvarnosti. Slično tome, čak i ako provodite svoje vrijeme razmišljajući o tome koliko mrzite što se osjećate tako, fokusirani ste na taj osjećaj. 

Ako osjećate da ćete, ako ništa ne promijenite, biti u opasnosti započinjanja afere s nekim (što sa sobom povlači mnoštvo loših odluka), možda morate unijeti prave promjene u svoj život. Izvrstan način da počnete je da provodite svoje vrijeme s drugim ljudima.

Provedite stanku za ručak s nekim drugim osim s lijepim kolegom ili kolegicom. Preko vikenda nemojte gledati što vaša simpatija radi na društvenim mrežama već se družite sa svojim prijateljima. Probajte naći nekog online i upoznati nove ljude licem u lice. To će vas podsjetiti da vaša simpatija nije jedina riba u moru, pogotovo ako ju je netko već uhvatio u mrežu.  

Kad se sve uzme u obzir, ne morate na svoje osjećaje reagirati na neki složen način. Ako je to nešto što bi moglo postati nešto više, tako se i ponašajte. Ako je vaša simpatija zauzeta, ili ste vi zauzeti, nemojte se ponašati kao da nije tako. S iskrenošću, vremenom i nekoliko jednostavnih promjena, ti osjećaji izblijede jednako lako kao što se i pojave. Budite strpljivi i fokusirajte se na ono što Bog želi sada učiniti s vašim životom. On ima plan i, uključivao on vašu simpatiju ili ne, morate čekati da se njegov plan razvije. 

Cadence MacManimon

Prijevod: Dubravka Sertić | Bitno.net

Članak je izvorno obavljen na stranici Catholic Match (Catholic Match Institute), internetskoj platformi za spajanje katoličkih samaca. Prenosimo ga s dopuštenjem.