Dobro razmisli i obavijesti ga da razmišljaš o prekidu! Učini to pomno biranim i opreznim riječima, s puno ljubavi, ali tako da on – kada do toga i dođe – ne ostane potpuno iznenađen.

Veza se prekida izravno, oči u oči! To se ni u kom slučaju ne radi SMS porukom, ni pismom, ni promjenom statusa na facebooku! Na prvi pogled je tako možda lakše, ali je kukavički i povrijedit će ga još više.

Povedi taj razgovor bez svađe, srdžbe, ljutnje ili bijesa! Pritom nemoj drugome ništa predbacivati. Točno razjasni koji su te razlozi doveli do takve odluke. Ako osjećaš ljutnju, pokušaj prije toga sama otkriti koji su joj pravi razlozi. Možda treba još nešto izići na svjetlo dana i s time se suočiti?

Uvijek zamisli sebe u položaju drugoga! Kada te ostav­ljaju, to boli. Ako ne osjećaš samilost nego možda čak i zadovoljstvo, znači da još ni sama nisi načistu s cijelom situacijom. Ili ako u tomu trenutku ne žališ njega nego sebe, tada bi trebala još dobrano poraditi na osobnoj izgradnji.

Ne iznosite svoje prljavo rublje u javnost! Zrelost se pokazuje i time da čovjek ne dopusti da njime upravljaju emocije. Snažni osjećaji kojima je obilježen prekid veze mogu te navesti da počneš iznositi vaše prljavo rublje u javnost. Kasnije će ti zbog toga biti žao. Vaš širi krug prijatelja ne mora saznati baš sve pojedinosti! A što jednom iziđe van, više ne možeš poništiti i zato to radije zadrži za sebe.

Jednom je jedna žena ispovjedila sv. Filipu Neriju da je ogovarala i širila tajne. On joj je dao odrješenje, a zatim je pošao u dvorište i vratio se s jednom kokoši. Iščupao joj je šaku punu perja i bacio ga uvis tako da ga je vjetar raznio posvuda. A zatim je sirotoj ženi dao pokoru da iznova pokupi to perje. Eto, tako je to sa svim onim što širimo dalje i prepričavamo drugima.

Praktična pitanja riješite što je moguće brže! Što ti je još ostalo kod njega? Jesi li posudila neke njegove knjige ili DVD-e? U jednoj jedinoj, naravno bolnoj, akciji trebala bi srediti što je moguće više, najbolje sve. Ukoliko ste već imali zajednička ulaganja ili ste nešto naručili, sve bi to trebalo ubrzano riješiti. To je jedini način da se veza završi i na izvanjski način te da se oboje možete u cijelosti otvoriti novomu početku.

Dogovorite se o razdoblju neposredno nakon rastanka! Hoćete li i dalje ostati “prijatelji”? I dalje posjećivati događanja na koja ste ranije išli zajedno? Ili biste radije na neko vrijeme prekinuli svaki kontakt? Svaki od bivših partnera treba zasebno donijeti tu odluku. A ono što je još važnije od donošenja ove odluke jest da se doista i pridržavate onoga što ste se dogovorili!

Budi puna razumijevanja! Ako je ostavljeni partner neko vrijeme jako ljut zbog rastanka i svima okolo širi o tebi laži i ružne priče, ipak ga pokušaj razumjeti. Silno je povrijeđen, ali to će ga u dogledno vrijeme proći. Zato ne dolijevaj ulje na vatru. Ne osvećuj mu se, pa ni onda kada udara nisko. Svi će ti se zbog toga diviti. A kasnije, kada se i on smiri, tvoje plemenito ponašanje dojmit će se čak i njega.

Najčešće se bivši partneri mogu opet susresti. Rastanak ne znači da svojega bivšeg ne ćeš više nikada vidjeti. I dalje imate isti krug prijatelja, možda živite u istomu gradu, možda ste čak i kolege na poslu… Uglavnom, obično se događaju ponovni susreti. Jedan moj bivši svojedobno mi je iznenada postao pretpostavljeni… I, da su me znali bolje savjetovati, tko zna što bi bilo…

Upamti svoje razloge za prekid! U satima osamljenosti može se dogoditi da počneš sumnjati u ispravnost svoje odluke. Zato zapiši negdje razloge za vaš rastanak i porazgovaraj s najboljom prijateljicom o njima kako bi te i ona mogla podsjetiti na njih kada zatreba.

Razočaranje kod onih koji su ostavljeni golemo je. Ali nije manje ni kod onih koji su donijeli tu odluku jer i njima se slomila velika nada.

Glumac Hans Moser jednom je otpjevao jednu prastaru bečku pjesmicu o upravo takvim trenutcima:

Ak’ to Gospod Bog ne želi, niš’ od svega ne će bit’.
Ti bez srdžbe, bez nervoze tek reci – ni nit’ bilo niš’.
Samo ne juri okol’ bezglav, zdvojan posvud
jer Gospodin uvijek zna – zašto to i otkud.

Ako si kršćanin, moraš posebno nastojati dobro i ispravno se ponašati. Jer za kršćane je letvica podignuta visoko. Treba uvijek biti uzor, a koliko smo zaista kršćani, pokazuju naše pogrješke. Zato posebno nastoj biti kršćanin u ovako teškim trenutcima i nastoj nikoga ne uvrijediti!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler “Kako pronaći ljubav svoga života”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.