Unatoč tome što u Svetom pismu nemamo zabilježenu niti jednu rečenicu koju je sveti Josip izgovorio, njegovo ponašanje uzor je muškarcima za sva vremena kako se treba držati u odnosu prema Božjoj volji i drugim ljudima.

Koji bi onda drugi bolji model vjernice mogle uzeti u potrazi za svojim izabranikom od tog omiljenog sveca. Katolički portal Aleteia izdvojio je četiri osobine svetog Josipa na koje biste trebale obraćati pažnju pri izboru “onog pravog”.

1. Stavljao je Mariju na prvo mjesto

Čak i kada je razmišljao da otpusti Mariju, sveti Josip je pazio da to učini na najbolji način za nju. Osoba koja posjeduje tu kvalitetu neće vas prepustiti neizvjesnosti jeste li joj važni. Naprotiv, učinit će sve kako bi uključio ono što vas oduševljava i u svoj život.

2. Znao je slušati

Marijin zaručnik slušao je Boga i druge. Pitanje nije samo sluša li vas vaš partner, nego i pokušava li aktivno saznati što vam se sviđa i što trebate. Uz to, važno je znati osluškuje li vaš partner što bi Bog mogao željeti za vašu vezu i za vas same.

3. Bio je dobar otac

Hoće li netko biti dobar roditelj, ne može se znati jednostavnim promatranjem kako se ponaša prema drugoj djeci. Umjesto toga, trebali biste se zapitati ima li vaš partner vrline koje su ključne za roditeljstvo. Prije svega poniznost i strpljenje. Svaki roditelj čini pogreške, a ako ih je spreman prihvatiti i učiti iz njih, uz pokazivanje strpljenja prema pogreškama djece, onda su to dobri znakovi za budućeg oca.

4. Bio je postojan tijekom nepredvidljivih životnih izazova

Marija i Josip zasigurno nisu kao idealan početak zajedničkog života zamišljali da će tijekom njezine trudnoće morati putovati u Betlehem, ostati bez svratišta te nakon toga bježati u Egipat kako bi svojem sinu spasili život. U tom pogledu važno je da promotrite kako se vaš partner ponaša kada dođe do promjene plana. Je li prilagodljiv ili tvrdoglavo ustraje da “mora biti” po njegovom? Pokušajte primijetiti i kako vi sami reagirate na promjene plana jer prilagodljivost je jedna od najvažnijih odlika uspješnog braka.

I na kraju, ako unatoč pažljivom promatranju niste sigurni u kojoj mjeri vaš partner ima spomenute osobine, uvijek u molitvi svetom Josipu možete zatražiti da vam on osobno pomogne u razlučivanju.