Zaljubljenost nije privilegij mladih, a niti samo neoženjenih. I u dugotrajnim bračnim odnosima treba slaviti Valentinovo!

Foto: Shutterstock

U intervjuu jednoj zagrebačkoj radiostanici povodom jednog Valentinova prije par godina spomenuo sam interesantnu koincidenciju. Sv. Valentin je, s jedne strane, zaštitnik zaljubljenih, a, s druge, zaštitnik bolesnika i to posebno onih čija je glavna tegoba padanje u nesvijest (epileptičari). Ostao sam iznenađen, kada sam shvatio tu čudnu vezu. Mnogi autori, kako stručnjaci tako i književnici i pjesnici, povezuju stanje zaljubljenosti s gubitkom razuma, isključenjem lijeve racionalne polutke našega mozga, s dominiranjem emocionalnoga mozga, limbičkog sustava itd. Malo u šali a malo i u zbilji znao sam govoriti kako bi se mnogi brakovi mogli proglasiti nevaljalima, jer su sklopljeni uz nedovoljnu svjesnost čina sklapanja braka i uz potpunu neinformiranost što taj čin sa sobom donosi. U navedenom intervjuu sam također spomenuo, kako s nepravom Valentinovo povezujemo gotovo isključivo s mladima, zaljubljenicima i kod toga se gotovo i ne spominju stariji bračni partneri, a pogotovo ne ostarjeli bračni partneri.

Prvo, što se tiče zaljubljenosti kao “nesvjesnog stanja” i bračne ljubavi. Poznata je moja teza, kako je zaljubljenost prolazno stanje, koje se ne može direktno održavati, pa zato i nije nikakva garancija očuvanja braka. Pisao sam o tome da zaljubljenost treba “pretvoriti” u bračnu ljubav. Ona je planirana za kratki, a ne za dugotajni odnos. Njoj treba dodati poseban “software” koji je osposobljava za transformiranje u ljubav, koju možemo i moramo održavati u nedogled. To ne znači da zaljubljenosti nema mjesta u braku. Ona se spontano pojavljuje i uvijek nanovo povremeno rasplamsava uz uvjet kvalitetnog održavanja bračne ljubavi. Ona se ponovo “događa” u svakom kvalitetnom bračnom odnosu bez obzira na dob bračnih partnera.

Drugo, za Valentinovo ima itekako mjesta u svakom braku! Zaljubljenost nije privilegij mladih, a niti samo neoženjenih. I u dugotrajnim bračnim odnosima treba slaviti Valentinovo! O tome sam već pisao, kako smo, nažalost, iz naših brakova u mnogo slučajeva izbacili spolnost, a to prijeti i ljubavi! Mnogi brakovi životare s premalo spolnosti i s još manje ljubavi! Njima doista ne priliči Valentinovo kao blagdan zaljubljenih i mladih!

Krajnje je vrijeme da počnemo Valentinovo čestitati i svim zaljubljenim bračnim parovima (pa ma kako to paradoksalno zvučalo!) bez obzira u kojoj su životnoj dobi. Svi oni imaju pravo na zaljubljenost i mladost u toj zaljubljenosti! Prestanimo razmišljati poput onih bračnih pesimista, koji ironično naglašavaju kako je bračni krevet najnezgodnije mjesto za seks i ljubav!! Pokušajmo shvatiti, da bračni krevet nije samo i jedino mjesto za gledanje televizije i spavanje!

dr. Pavao Brajša

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.