Što se dogodilo s nekadašnjim životom na selu, gdje ste muža ili ženu najčešće upoznavali u djetinjstvu, odrasli biste zajedno, vjenčali se mladi i zauvijek sretno živjeli? Zar ne?

Znam da hodanje u vremenu prije industrijske revolucije nije bilo tako idealno, ali sigurno je bilo jednostavnije. Jedna od tradicija staroga svijeta vezana za bračno združivanje koju često zanemarujemo u ovo vrijeme društvenih mreža je potpora svetaca specijaliziranih za pronalaženje bračnih drugova!

Stvarno, postoji podosta naših svetih prijatelja koji vole sastavljati ljude. Poput svetog Antuna, koji svoju vječnost u nebu provodi tražeći ključeve koje ste ostavili u ladici s noževima, ili cipele koje ste zaboravili na plaži, ovih troje svetaca odlučni su u tome da izgrade sretne katoličke brakove.

Pa bilo da ste muškarac ili žena, mladi ili stari, ovih troje mudrih nebeskih zagovornika samo čekaju da ih zamolite za pomoć.

1. Sveti Andrija

Foto: Wikipedia

Prvopozvani apostol, sveti Andrija, poznat je kao „najljubazniji svetac”. Bilo bi mu jako drago voditi vas kroz razdoblja nesigurnosti. Baš kao što je svojega brata Petra upoznao s Kristom, Andrija vas želi upoznati s vašim Pozivom. U tim je stvarima jednostavan i iskren. Andrijin blagdan pomaže nam obilježiti kraj crkvene godine, i zato ga se odavno smatra svecem novih početaka, novih odluka i svih tajni koje budućnost nosi.

Sveti Andrija naročito je poznat po tome što ženama pomaže pronaći dobre muškarce. Uvijek je voljan pomoći muškarcu pronaći dobru suprugu, ali njegov naročiti patronat je pronalaženje muževa ženama koje su same.

Možda zato što njegovo ime znači „muževni”, ili jer je pomogao Kristovoj Crkvi pronaći Njezina prvoga papu – kako god je došao do svoje reputacije u združivanju parova, Andrija ju je sigurno zaradio tijekom svih ovih godina.

U istočnoeuropskim je zemljama noć uoči blagdana svetog Andrije bila vrijeme kada se toga sveca molilo za pomoć u ljubavnim vezama. Samci koji su htjeli znati kada, kako i za koga će se udati/oženiti obraćali su se svetom Andriji radi odgovora. Izvorno je to uključivalo kapanje vrućega voska u posudu s vodom, ali danas se držimo paljenja zavjetnih svijeća i molitvi devetnica. Počnite moliti devetnicu tome blagome svecu 21. studenoga, i završite je na uočnicu Svetoga Andrije.

2. Sveti Josip

Foto: Wikipedia

Kako ne voljeti svetoga Josipa? Kristov poočim i ljubljeni učitelj, sveti Josip veliki je prijatelj na putovanju prema braku. Poput mnogih među nama na tome putovanju, i put svetoga Josipa bio je pun kušnji, pitanja i briga, ali on je sve to proživio s vjerom i milošću. Budući da je bio posebno izabran da bude Prečisti zaručnik, sveti Josip zna sve o krepostima potrebnima za sretan i milošću ispunjen brak.

Sveti Josip, poznat po svojoj pravednosti, čistoći i dubokome pouzdanju u Boga, čezne da nas dovede do slične vjere. Zna kako je teško imati vjere da će Bog sve izvesti na dobro, i iz prve ruke zna kako Bog to nježno čini u našim životima – čak i kada je teško vidjeti ga kako to čini. Povjeriti svoje hodanje ili novu vezu svetome Josipu najmudrija je odluka koju ćete ikada donijeti.

Pobožnost devet prvih srijeda (ili devet srijeda uoči svečeva blagdana) odlična je molitva koju možete moliti da pronađete svoj poziv. Svaka je srijeda posvećena svetome Josipu. Posvećujući devet prvih srijeda njemu pomoći će vam da njemu blago povjerite svoju budućnost. Pobožnost je slična onoj devet prvih petaka: ispovjedite se ako je potrebno, pričestite se, i ako je moguće, provedite neko vrijeme u klanjanju Presvetom oltarskome sakramentu.

Kada vam pomogne pronaći gospodina Pravoga ili gospođicu Pravu, obavezno mu zahvalite poslije vjenčanja. Donesite buket cvijeća i stavite ga kod njegova kipa poslije vjenčanja i zamolite ga da blagoslovi vaš brak. Vjerujte, vrlo će rado to učiniti!

Devetnicu svetom Josipu pronađite ovdje.

3. Sveta Paraskeva (Petka)

Ova u zapadnoj Crkvi prilično zanemarena svetica malena je baka koja sastavlja parove, a koju ste uvijek željeli imati. Voli se miješati u sve, ali poznaje najbolje samce, i njezino je miješanje uvijek nadahnuto od Boga. Kada joj kažete da tražite muža ili ženu, sveta Paraskeva će vas utješiti, ohrabriti i iznenaditi.

Paraskeva je jedna od djevica mučenica, i odavno je poznata kao praktična zaštitnica obiteljskoga života, braka i plodnosti. Naročito je dobra u pronalaženju dobrih žena za samce, ali poput svetog Andrije, uvijek joj je drago pomoći i ženama.

Paraskeva, čije ime znači „Petak” ili „Priprava”, velika je pomoć ako vas je u pronalaženju vašega životnoga partnera kočila vlastita sramežljivost ili nesigurnost. Ako se borite s mijenjanjem loših navika i želite biti bolji za svojega budućega muža ili ženu, pokušajte posvetiti devet prvih petaka sv. Paraskevi. Postite, ili se suzdržavajte od nepotrebnih zanimacija, pričestite se, i izaberite vrlinu na koju ćete se usredotočiti predstojećega tjedna.

Ako vam se vaša potraga za pravom osobom čini sve manje ispunjujućom, obratite se jednome – ili svima – od ovih tradicionalnih združitelja parova. Nebo želi da ostvarite svoj životni poziv, i ako je taj poziv brak, ovih troje svetaca učinit će čuda kako bi vam pomogli živjeti vaš poziv. Vjerujte mi, malo je stvari boljih od pronalaženja voljenih prijatelja u svecima.

Masha Goepel

Članak je izvorno obavljen na stranici Catholic Match (Catholic Match Institute), internetskoj platformi za spajanje katoličkih samaca. Prenosimo ga s dopuštenjem.

Prijevod: Ana Naletilić