Dobar odnos između vašeg muža i vaše majke puno je važniji za zdrav brak nego što ste do sada možda mislili!

Foto: Shutterstock.com, punica svekrva snaha zet odnosi između punice i zeta

Foto: Shutterstock.com

Najužasnije priče o svekrvama koje možemo čuti često u sebi sadrže klasični mit o pretjerano zabrinutoj majci koja prigovara svojoj snahi kako dovoljno ne hrani svoju djecu, neuredno vodi kućanstvo ili previše radi odnosno ne radi. Iako su priče o čudovišnim svekrvama ili punicama često pretjerane te ih kao takve odbacujemo važno je uvidjeti da neuravnoteženi odnosi u bližoj obitelji mogu dovesti do sukoba između vas i vašeg supružnika. Može se dogoditi da vaša punica ili vaša svekrva ne odobrava (ili čak prezire) odabir vašeg supružnika. Ne brinite se – niste sami.

Današnja nam je znanost potvrdila kako kćeri i njihove majke imaju različite kriterije u odabiru dobrog muža za sebe tj. svoju kćerku.

Prema provedenom istraživanju žene su genetički “programirane” da traže određene kvalitete kod potencijalnih muževa – kvalitete koje će dovesti do “uspješne” djece. Pod pojmom “uspješan” ne misli se na intelektualnu uspješnost na Harvardu već na biološku uspješnost tj. kompatibilnost.

Žene odabiru potencijalnog muža po sličnim principima koja su zastupljena u životinjskom svijetu: na temelju izgleda i snage, jer nam naši instinkti govore kako će ti muškarci (snažni i zdravi) osigurati potomstvo koje će preživjeti i napredovati.

Majka (i sestre) u budućem zetu traži kvalitete koje će pridonijeti obitelji kao zajednici. Ona želi da se njezina kći uda za muškarca koji će biti nešto više od “zgodnog komada”. Ona želi muškarca koji će se zadržati, koji će se brinuti za obitelj i osigurati da djeca imaju dovoljno hrane i prikladan krov nad glavom. Ona želi da njezina kći izgradi život, a ne da se jednoga dana vrati pod njezin krov kada “zgodan komad” od muža pobjegne. Majke žele zetove koji će biti dobri prema njihovim kćerima i istovremeno pravi muškarci na koje čitava obitelj može računati.

Znanstvenici ovo nazivaju “Julijinim efektom” u kojem majka želi da se njezina kći uda za muškarca iz “dobre” obitelji. No u ovoj priči kći je već unaprijed “rezervirala” svoga Romea.

Iako je tragedija Romea i Julije krajnost – rijetko ćemo danas naići na dvostruka samoubojstva čiji uzrok leži u pretjeranoj kontroli rodbine – bračni problemi uzrokovani sukobom između punice i muža nisu tako neobični.

Prema Amber L. Mied, obiteljskoj odvjetnici u Scottsdalea (Arizona, SAD), “brakovi se mogu često naći u krizi uzrokovanoj miješanjem tazbine (rodbina nastala brakom, a ne krvnom vezom, op.a.). Najčešće se susrećemo s miješanjem tazbine u bračni život kada npr. otac žene dođe popraviti sudoper jer smatra da njezin muž to ne zna napraviti ili kada suprugova majka odvede dijete na prvo šišanje a da prethodno ne razgovara s roditeljima. Miješanje u bračni život supružnika najčešće se događa kroz komentiranje posla, načina života ili nečeg trećeg od strane nezadovoljne tazbine”.

Ova “miješanja” mogu uzrokovati razdor unutar čitave obitelji. Ona uvlače djecu u sredinu “okršaja” između roditelja te nezadovoljnih baka i djedova. Mied za ove sukobe kaže da su “nezdravi i zastrašujući pogotovo za djecu”.

Svi oni proizlaze iz određene točke. Prema Mied “postoji velika vjerojatnost da su tazbinski odnosi napeti od samog početka – tipičan scenarij jest onaj kada budući supružnik nije jednostavno dovoljno dobar za njihovo dijete.”

Peter Semeyn, pastor u Chicagu i obiteljski savjetnik brojnih parova, upozorava na jednu ključnu stvar. “Postoji razlog zašto se za loš udarac u golfu kaže ‘kao da ga je zet udario’. Takav udarac ili takvog zeta mnogi roditelji nisu zamišljali kraj svojih kćeri i on je daleko od idealnog. No morate znati da idealni zet ili idealna snaha ne postoje.”

Čak ako i sukob unutar obitelji traje godinama, nije sve izgubljeno, kažu Meid i Semeyen. Postoji nekoliko koraka koje parovi mogu poduzeti kako bi ublažili napetost unutar obitelji.

Prema Semeynu, “majke i očevi žele najbolje za svoje kćeri – pogotovo kada je u pitanju suprug. Oni žele pronaći nekoga tko će se brinuti za njihove kćeri… nekoga tko će u njih uložiti emocionalno, duhovno pa čak i materijalno”.

Nije nužno da muž bude veliki snabdjevač. Prema Semeynu, roditelji žele znati da njihov zet poštuje njihovu kćer onakvu kakva ona jest i pomaže joj da se ostvari. Iako ovo posljednje zahtjeva od kćeri da kaže svojoj majci (i ocu) kako je njezin supružnik poštuje i brine se za nju, prema Semeynu “važno je da kći izrazi roditeljima sve ono što vidi u njemu, a što oni ne primjećuju”.

Važno je o bitnim stvarima popričati na početku veze, no ako se dogodio sukob ili je isti narastao do “nezdravih” razmjera, potrebno je potražiti pomoć iskusnih obiteljskih savjetnika. Prema Mied, “pravni i psihološko-zdravstveni cilj savjetnika jest umanjiti sukob na najbolji način i dati supružnicima oruđe kojim će sprječavati bilo kakav daljnji razvoj istog”.

U savjetovalištu obitelj može razviti popis pravila i ograničenja između sebe i tazbine. Ponekad su ta pravila jednostavna poput – smiri se i pričekaj pet minuta prije nego što pošalješ SMS u kojem negoduješ zbog tazbine. U drugim slučajevima dogovaraju se očekivanja vezana za djecu poput “zabranjeno je punici ogovarati oca djeteta ispred njegove kćeri ili sina”.

Iako ova pravila zvuče ograničavajuće – ona spašavaju brakove. Jedno je bračno istraživanje (Terri Orbuch) dokazalo da brakovi opstaju u 20% više slučajeva ako se punica i suprug slažu.

Na kraju Semeyn zaključuje kako je dobro vratiti se na početak gdje će “čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo”(Post 2, 24).

Ovo je veliki “prijelaz u obiteljskim odnosima” za svakoga. Njihovo dijete prelazi u svoj prvotno zamišljeni odnos sa svojim supružnikom – i taj prijelaz za neke roditelje može biti (pre)težak.

Potrebno se ponekad sjetiti kako je ovaj prijelaz težak za naše majke, što može olakšati odnose između dvoje ljudi koje volimo – naše majke i našeg muža. S malo razumijevanja i puno milost možemo dosta toga postići.

Caryn Rivadeneira | Aleteia.org

Nenad Palac | Bitno.net