Zamislite ovo: za svojim ste računalom, i prelazite iz jednoga u drugi prozor. Možda žonglirate s nekoliko wordovih dokumenata, ponekom tablicom u Excelu, i još nekim trećim programom. U pozadini rade internetski preglednik i program za e-mail, i svira vaša najdraža postaja na internetskome radiju. To je kao digitalni glavni kolodvor.

Sada zamislite da su neki od tih dokumenata i programa otvoreni i rade u pozadini već tjednima. Što je još gore, računalo vam je zaraženo virusom zbog kojeg stalno iskaču nekakvi neželjeni prozori s reklamama. Mnogo ste već puta pokušali zatvoriti te neželjene dokumente i prozore, ali oni se stalno vraćaju. Najbolje što možete u tome trenutku je da ih minimizirate ili ih ignorirate kako biste se mogli koncentrirati na sve one druge zadatke s kojima aktivno stalno žonglirate…

Dobrodošli u ženin mentalni i emocionalni svijet – svijet koji sigurno utječe na vaš i više nego što ste vi toga svjesni. Evo što smo otkrili u našim anketama: Većina žena žonglira s većim brojem misli i osjećaja u isto vrijeme; Oko polovice žena ima pohranjene misli ili osjećaje iz prošlosti, koji se redovito vraćaju sami od sebe, htjele one to ili ne; Čini se da žene nikako ne mogu zatvoriti te prozore, i „jednostavno ne misliti o tome“ onako kako to mogu muškarci.

Pogledajmo bolje što svaka od tih tvrdnji znači, kako to utječe na vas, i kako izvući najviše iz tajanstvenoga, ali predivnoga načina na koji je ustrojena vaša supruga ili djevojka.

Tamo se događa mnogo toga

Uzmite, primjerice, multitasking. Već sam rekao da kod moje supruge, kao kod računala na kojemu u isto vrijeme rade mnogi programi, mnogo različitih misli i osjećaja prolazi glavom istodobno. Ja sam sklon tomu da misli i osjećaje procesiram jedan za drugim – radim u jednome prozoru, završim s njime, zatvorim ga, i onda prelazim na drugi. Kod Shaunti će u isto vrijeme biti otvoreno mnogo prozora, i ona može skakati iz jednoga u drugi kako želi. Ali i kada ne želi.

Zapravo, u našoj je anketi gotovo osam od deset žena sebe slično opisalo. Ta sličnost je postala gotovo univerzalna (u rasponu čak od 90 do 95 posto) za žene do 45 godina i one s djecom školske dobi ili malom djecom kod kuće.

Da budem iskren, većina muškaraca koje poznajem bila bi u iskušenju zaključiti kako je jasno da žene imaju velikih problema sa svojim procesorima (da nastavimo s analogijom s računalima). Po našemu načinu razmišljanja, njihov način razmišljanja treba popraviti!

No to nije točno. Zanimljivo je kako novija istraživanja nastavljaju pokazivati da je ženski mozak temeljno drukčiji od muškoga, i da ga ne treba popravljati – mi jednostavno trebamo razumjeti kako on funkcionira. Činjenica je da se svako ponašanje koje sam dosad opisao u ovome poglavlju može velikim dijelom objasniti jedinstvenim načinom na koji je njezin mozak ustrojen.

Zavirimo u njezin mozak

U vremenu koje je prošlo od prvoga izdanja ove knjige doznali smo neke jako zanimljive neurološke podatke. Ti podatci pokazuju kako žene ne pokušavaju imati sve te prozore otvorene imalo više nego što mi pokušavamo imati otvoren samo jedan. Žene su jednostavno takvima oblikovane.

Evo najvažnije stvari koju morate znati: glavni razlog za sve te ženske prozore omjer je sive tvari naspram bijele tvari na super-autocesti corpusa callosuma između polutki ženskoga mozga.1 U biti, siva tvar je nešto kao računalna snaga mozga (mjesto gdje se događa procesiranje i funkcioniranje), a bijela je tvar nešto poput mrežnih kabela koji povezuju računala radi brzine, omogućujući im tako da zajedno rade, i koji šalju signale iz jednoga računala u drugo. Žene imaju više bijele tvari u moždanoj super-autocesti od nas, a muškarci tamo imaju više sive tvari. Jedno nije bolje ili gore od drugoga, ali svako vodi do različitih načina djelovanja putem misli i osjećaja.

Što to znači u praktičnome smislu?

Ženski je mozak posebno ustrojen kako bi procesirao mnoštvo različitih stvari brzo i istodobno – kako bi radio u svim onim prozorima u isto vrijeme – dok je muški mozak posebno ustrojen kako bi temeljito procesirao jednu stvar (jedan prozor) u danome trenutku, bez ometanja.

Kako to izgleda izvana

Iako se nama ženski ustroj čini stranim, pomislite kako jedinstvene osobine ženskoga mozga na toliko načina pripremaju žene za uspjeh. Pomislite, primjerice, kako ste zadivljeno gledali kako vaša supruga ili vaša majka upravljaju naletima cendrave djece, prave večeru, razgovaraju na telefon s kolegicom, puštaju mačku van… sve u isto vrijeme. Pomislite kako njihov mozak održava brojne osobne veze, odrađuje sav posao oko planiranja dječje igre kod prijatelja, izvanškolskih aktivnosti, rođendana i ljetnih kampova, ili kako vješto kontroliraju mrežu obveza u vašoj široj obitelji, radeći u isto vrijeme vlastiti posao izvan kuće. Mislim da sada shvaćate.

Naravno, zbog našega ustroja, većina je muškaraca drukčija. „Usporedio sam bilješke“ s dosta muškaraca, i vidio da svi mi obožavamo onaj osjećaj kada smo „u zoni“ i duboko razmišljamo o jednoj stvari bez ikakvih mentalnih ometanja. To je osjećaj koji je zbunio mnogo žena kada sam im ga opisivao.

Dakako, mi muškarci volimo nemati otvorenih prozora. Na početku našega braka, kada bi me Shaunti vidjela kako sjedim sam, pitala bi me o čemu razmišljam. Kada bih ja odgovorio „Ni o čemu“, nju bi to iznerviralo, i ustrajala bi moleći me da joj kažem o čemu razmišljam. Nije razumjela da stvarno ne razmišljam ni o čemu! Moj je desktop bio prazan, na ekranu se vrtio screensaver, i kod kuće nije bilo nikoga.

Znate li kako je to? Žene ne znaju. Kako je jedna žena naglasila: „Nema ni trenutka da se u mojoj glavi nešto ne događa. Kada mužu odgovorim ‘ništa’, to je zato što se ljutim na nj!“

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Samo za muškarce” Jeffa i Shaunti Feldhahn. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Footnotes

  1. Neurološki podatci u ovome poglavlju prikazani su u pojednostavljenu obliku, i preuzeti su iz istraživanja objavljenih u više znanstvenih časopisa, članaka i knjiga. Primjerice, podatak o učinku omjera sive naspram bijele tvari u corpus callosum uzeli smo iz neuropsihijatrijske studije sa Sveučilišta Pennsylvania: Ruben C. Gur i dr., Sex Differences in Brain Gray and White Matter in Healthy Young Adults: Correlations with Cognitive Performance, Journal of Neuroscience 19, br. 10 (15. svibnja 1999.), 4065-72, http://www.jneurosci.org/con-tent/19/10/4065.full.pdf. Za više pojedinosti o različitom moždanome ustroju kod muškaraca i žena u ovome području, izloženih za nestručnjake, pročitajte poglavlje „Osjećaji“ u Shauntinoj knjizi The Male Factor: The Unwritten Rules, Misperceptions, and Secret Beliefs of Men in the Workplace (Broadway, New York 2009).