Nekada su gotovo svi mladi ljudi, osim ako su imali duhovni poziv, stremili bračnomu životu – što prije, to bolje. Ta težnja tjerala ih je da što prije steknu zrelost, naučili su vrlo rano što je odgovornost i nastojali su doći što prije do obrazovanja i dobroga radnog mjesta kako bi jednoga dana mogli uzdržavati obitelj. Pojava seksualne revolucije sve je to promijenila. Seks – nekoć rezerviran za stabilnu i trajnu vezu –  postao je jeftin i lako dostupan. Muškarcima nije smetalo što se žene sve kasnije, iako je ženidba ostala konačni cilj. Pojavom kontracepcije glavna svrha ženidbe, prokreacija, počela je sve više gubiti važnost. Žrtva potrebna za podizanje djece bila je, na koncu, preprjeka udobnosti, bogatstvu i lagodnosti koji oslikavaju američki san. Odgovornost, neophodna u sve brojnijoj obitelji, zamijenjena je međusobnim samoispunjenjem supružnika. Najvažnije pitanje u braku nije više bilo: „U čemu se mogu žrtvovati za tebe, mužu/ženo?“, već: „Što mi moj supružnik može pružiti?“ Ta je promjena u naglasku revolucionirala brak.

Naravno, supružnik ne može nikoga do kraja ispuniti i zadovoljiti. Netko tko je nesavršen ne može nikoga učiniti zauvijek sretnim. Sjećanja na medeni mjesec brzo izblijede i ako dublje, stabilnije i trajnije čuvstvo ljubavi nije potjeralo korijen, brak ne će potrajati. Brak iziskuje golem trud i brižno održavanje zbog čega i u najsretnijemu braku muškarac ponekad poželi priznati poraz i linijom manjega otpora otići.

Otkada je u središtu samoispunjenje, a spone koje su nekoć spajale supružnike počele pucati, društvo je počelo sve glasnije inzistirati na laganu, „sporazumnu razvodu“ (razvod kod kojega se ne utvrđuje krivac). Što se tražilo, to se i dobilo. Ostalo je povijest – brak kakav smo nekoć poznavali više ne postoji. Danas ćete, vozeći se kroz grad, uz cestu vidjeti reklamne natpise na kojima stoji: „Jeftin razvod!“ Razvodi su postali tako konjunkturan posao da su se počeli reklamirati kao bila koja vrsta robe ili usluga.

Lako je uprijeti prstom u ono što ne valja u suvremenomu braku. Nešto je teže artikulirati što kod njega jest u redu. Kako bismo, dakle, kao muškarci koji teže kreposti trebali gledati na brak?

Crkva definira brak kao sakramentalni savez muškarca i žene koji njih dvoje sklapaju slobodno, obvezujući se da će se uzajamno potpomagati i doživotno živjeti zajedno u otvorenosti prema rađanju djece. Još preciznije, Katekizam Katoličke Crkve kaže:

„Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbeni savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru bračnih drugova te k rađanju i odgajanju potomstva“ (br. 1601).

Brak je, dakle, doživotni prokreativni savez jednoga muškarca i jedne žene. U toj zajednici uzajamne privrženosti ljubav se umnožava u liku djece koju je potrebno podizati u vjeri i strahu Božjemu. Brak je, ako se živi u punini, prekrasna slika životodajne ljubavi Presvetoga Trojstva.

U svijetu u kojemu se tradicionalni brak smatra zastranjenjem imamo izvanrednu priliku biti svjedocima plodonosne ljubavi u braku kako ga je Bog zamislio. Bit će teško. Mnogo toga ispriječit će ti se na putu. Unatoč tome, brak je sakrament Crkve, oruđe milosti i spasenja. Bog će djelovati u tvojemu braku posvećujući i jačajući tebe i tvoju suprugu. I, konačno, tvoja vjernost i plodonosnost bit će svjedočanstvo neiscrpne ljubavi Krista koji je rekao: „Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti“ (Heb 13,5).

Molitva za obitelj

Dragi Bože, blagoslovi našu obitelj. Podari nam jedinstvo, mir i uzajamnu ljubav koju si našao u svojoj vlastitoj obitelji u gradu Nazaretu.

Sveti Josipe, blagoslovi glavu ove obitelji. Obdari ga snagom, mudrošću i razboritošću koji su mu potrebni da usmjeri one koji su mu povjereni.

Majko Marijo, blagoslovi majku ove obitelji. Pomozi joj da bude čista i prijazna, nježna i požrtvovna jer što bude više nalik tebi, naša obitelj bit će bolja. Gospodine Isuse, blagoslovi djecu ove obitelji. Pomozi im da budu poslušna i odana roditeljima. Učini da nalikuju što više tebi. Podaj im da rastu, kao što si ti rastao, u mudrosti, zrelosti i milosti pred Bogom i pred ljudima.

Sveta nazaretska obitelji, učini da naša obitelj i naš dom nalikuju što više tvojemu dok svi ne postanemo jedna obitelj, sretna i u miru u našemu istinskom domu zajedno s tobom. Amen.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Sama Guzmana “Kako biti džentlmen”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.