Nema brakova bez povremenih svađa, niti bez rješivih i nerješivih problema. Problem nije u bračnim problemima, nego u međusobnim stavovima supružnika i njihovom postupanju s vlastitim problemima.

Ako se bračni partneri međusobno uvažavaju i ako su otvoreni prema gledištima drugoga, imaju dobre temelje za rješavanje međusobnih problema. Umjesto nastojanja da jedno drugo uvjere u ispravnost isključivo svojeg mišljenja i stava, te uz nasilno rješavanje svih bračnih problema, pokažite bračnom partneru da ga prihvaćate kao osobu sa svim njegovim slabostima i jakostima, dobrim i lošim stranama. Time ćete otvoriti i pokrenuti začarani krug međusobnog prihvaćanja i uvažavanja. Mnogi će bračni problemi samim tim otpasti, a preostali vam više neće smetati.

Bračni partneri se mogu mijenjati samo onda ako se osjećaju prihvaćenima takvi kakvi jesu. Ako se jedan ili oboje osjećaju kritizirani, nevoljeni i neželjeni, od promjene ponašanja i stavova nema ništa. Pojavljuju se obrana, otpor i protunapad. I rješivi problemi pretvaraju se u nerješive. Na postojeće dolaze sve teži i teži novi problemi. Začarani razvojni krug bračne sreće pretvara se u đavolji krug bračne nesreće i pakla.

Jedno od mogućih rješenja je tada i razvod braka. Prema mojem dugogodišnjem iskustvu bračnog psihoterapeuta, usuđujem se tvrditi da se time najčešće ne prekida taj đavolji krug bračnoga pakla nego se nastavlja, samo sada u drukčijem obliku, ne više samo unutar zidova obiteljskog stana ili kuće već i na sudu, ulici, policiji i drugim javnim mjestima. Ne znam što je gore: nekvalitetan brak ili nekvalitetan razvod?!

Za bračne probleme i nekvalitetan razvod važi isto što i za većinu bolesti u medicini: bolje ih je spriječiti nego ih morati liječiti! Najbolja prevencija bračnih problema i loših razvoda je obostrano održavanje kvalitetnih bračnih odnosa i ljubavi. Neodržavani brak nužno vodi u bračni pakao ili u loši razvod. To ne bismo smjeli priuštiti niti sebi, a još manje svojoj djeci. Nisu to zaslužila. Od nas očekuju nešto bolje i ljepše, pametnije i zrelije, humanije i privlačnije nego što im pružamo svojim nekvalitetnim brakom i još lošijim razvodom!

dr. Pavao Brajša

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.