Zajednica Molitva i Riječ – područna zajednica Osijek i Centar za hagioterapiju Osijek svakog utorka u 19.00 sati organiziraju besplatne internetske (online) grupne HAGIOTERAPIJSKE tribine. Ovog utorka, 5.1.2020. godine, tema tribine je: Kako pronaći izgubljeni čovjekov smisao?

Pronađi smisao

“Čovjek je u materijalističkom svijetu prevaren krivim slikama života i smrti. Mi živimo, umiremo i uskrisavamo, a čovjek suprotno tome živi na čudan način kao da je ovaj život pravi, a smrt nešto užasno.

Ono što držimo svojim životom ovdje na zemlji, tek je kratka utakmica. Na početku, začećem, obučemo dres, rođenjem iz utrobe majke izlazimo na teren i igramo utakmicu života, borimo se, ginemo na terenu, patimo… Najzad, izmoreni i udarani, vraćamo se u svlačionicu, svlačimo odijela i odlazimo sa stadiona kući uživati i radovati se jer smo odigrali dobru utakmicu. Ili tugovati ako nismo dobro igrali. Nitko od igrača ne živi na stadionu, samo se čovjek pokušava grčevito zadržati u svojoj patnji i kad su svi već odavno otišli.

Pronaći čovjekov izgubljeni smisao neće nas osloboditi patnje. Ali patnja ima svoj smisao ako mi sami postanemo drukčijima…”

Prijaviti se možete na e-mail: zajednicamir.os@gmail.com, nakon čega ćete povratno dobiti link s uputama za sudjelovanje na tribini. Za sudjelovanje vam je potreban pametni telefon, tablet ili računalo.

Napomena: svi koji su se već prijavili na neku od prethodnih tribina ne moraju se ponovno prijavljivati, dobit će e-mail s linkom za tribinu

Voditelji tribine su članovi Zajednice Molitva i Riječ iz Osijeka i Centra za hagioterapiju Osijek s dozvolom Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ za rad u Hagioterapiji.

O HAGIOTERAPIJI

Čovjek je kompleksno biće. On u sebi nosi mrtvu materiju, vegetativni život kao biljke, psihički život kao životinje, ali i duhovni život. Duhovna duša je nositelj duhovnog odnosno čovjekova života koji pripada čovjeku kao osobi. Na čovjeku zapažamo fenomene koje ne nalazimo kod biljaka i životinja, a oni nisu rezultat psihičke i vegetativne duše, nego nekih drugih sposobnosti. Čovjek misli, govori, piše, stvara, traži smisao, slobodan je i odgovoran, istražuje, stvara kulturu i umjetnost, vjeruje, upravlja prirodom i preobražava je.

Hagioterapija je zasebno i autonomno znanstveno područje, a njezina je zadaća istražiti čovjekovu duhovnu dušu, njezine izranjenosti, bolesti i nemoći te pronaći način kako te rane dijagnosticirati i liječiti. Duhovno zdravlje se razlikuje od psihičkog zdravlja, jer se u psihologiji i psihijatriji radi o psihi, o onome dijelu čovjekove duše gdje se očituju i sistematiziraju doživljaji, iskustva, reakcije i procesi psihičke duše. S druge strane, teologija izvrsno istražuje i poznaje Boga i njegov odnos prema čovjeku, ali joj manjka poznavanje samog čovjeka.

U traženju duhovnog zdravlja radi se o zdravlju duha, o zdravlju temeljnih izvora i uzroka čovjekova bića. Dakle, hagioterapija ne spada u područje psihijatrije, niti u teološko područje tj. pastoral Crkve. Ona je autonomno, zasebno područje istraživanja čovjekovih duhovnih patnji i nalaženja lijeka za njih.