Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split gdje će imati razne susrete. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo

Indijski salezijanski svećenik don Tom Uzhunnalil boravit će u Hrvatskoj i BiH od 15. do 22. listopada kako bi prenio svoje iskustvo života u zatočeništvu isilovaca. Don Toma su oteli u ožujku 2016. godine u jemenskom gradu Adenu gdje je služio kao misionar u hospiciju sestara Misionarki ljubavi. Teroristi su pritom ubili ukupno 16 ljudi, od kojih su četiri redovnice ubijene pred Tomovim očima, a jedino su njega odlučili zadržati na životu. Oslobođen je u rujnu 2017. godine.

Don Toma je pozvala Hrvatska salezijanska provincija, a tijekom svoga boravka posjetit će Zagreb, Žepče, Međugorje i Split. Svojim dolaskom don Tom će obogatiti i izvanredni svjetski misijski mjesec listopad koji je proglasio papa Franjo.

Program boravka u Hrvatskoj

SPLIT

U petak 18. listopada u 20 sati – svjedočanstvo i misa za mlade na početku volonterske inicijative 72 sata bez kompromisa u studentskom kampusu. Organizator je Skac St.

U subotu 19. listopada – don Tom će provesti dan u župi Pomoćnice kršćana u Splitu gdje će služiti svetu misu u 19 sati (nakon mise bit će svjedočanstvo) i susresti se s mladima i s vjernicima.

ZAGREB

U nedjelju 20. listopada u 12 sati održat će se misa u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, a u 19 sati je misa u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu te susret s mladima.
U ponedjeljak 21. listopada u 18 sati bit će predstavljanje knjige “Čudom živ: 557 dana u rukama isilovaca” u crkvi Svete Mati Slobode (dvorana Don Petar Šimić). U 20 sati bit će molitveni susret s braniteljima (uz svjedočanstvo i hrvatskih zatočenika)

Za vrijeme svoga posjeta don Tom će boraviti s misionarkama ljubavi koje djeluju u Zagrebu i s njima će podijeliti svoje svjedočanstvo i zajedno se pomoliti. Don Tom će posjetiti i srednje škole: Katolički školski centar u Žepču, Nadbiskupsku gimnaziju i VII. gimnaziju u Zagrebu. Provest će i jedan dan u Međugorju u osobnoj molitvi i zahvaljivanju Gospodinu.

O don Tomu

Tom Uzhunnalil služio je u Jemenu od 2010. godine gdje je zamijenio svoga starijeg brata Mathewa. Vratio se 2015. godine na kratko u Indiju, da bi se ubrzo vratio u Jemen iako su Indijci imali zabranu odlaska u tu državu. Isilovci su ga oteli 4. ožujka 2016. godine.

Svjetski mediji bili su prepuni nagađanja o sudbini don Toma, crkvene su vlasti pozivale na molitvu, da bi don Tom napokon bio oslobođen 12. rujna 2017. godine zahvaljujući zajedničkim naporima Vatikana, omanske vlade i vlasti Jemena. U zatočeništvu je proveo 557 dana, a nakon povratka na slobodu don Tom je istaknuo kako je dane provodio u molitvi, posebice za duše ubijenih u tom krvavom pohodu, te za svoje otmičare.

“Svakoga dana molio sam Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice, zatim Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za ubijene sestre, krunicu Božjem milosrđu, meditirao sam nad Križnim putem i slavio svetu misu, iako nisam imao kruha ni vina, a molitve sam izgovarao po sjećanju. Molio sam za svoje otmičare i zahvalio Bogu za sjeme dobra koje su imali u svojim srcima. Zahvaljujući Bogu, ne osjećam nikakvu mržnju spram njih.”

Svjedočanstvo salezijanskog misionara don Toma možete pročitati OVDJE.

Bitno.net