U SRCU ZAGORJA

Bliži se vikend posta, molitve i šutnje – prijavi se i ti!

Želite li tri dana posvetiti molitvi i razmatranju u potpunoj šutnji, a sve popraćeno postom o kruhu i vodi – svoju želju možete ostvariti u Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici.

post

Prvog vikenda u mjesecu u Duhovnom centru na Veternici, u srcu Hrvatskog Zagorja, održava se Vikend posta, molitve i šutnje. Prilika je to da u tri dana malo ozbiljnije i intenzivnije posvetite svoje vrijeme Bogu i sebi kroz molitvu, post o kruhu i vodi, a sve u potpunoj šutnji.

Za vikend posta, molitve i šutnje svi zainteresirani vjernici katolici se mogu prijaviti vlč. Damjanu ovdje ili na telefon Katehetskog ureda 042 314 150 ili na mob. 099 844 5 601.

Prijava je obavezna.

Plakat s informacijama za prijavu dolaska na vikend posta molitve i šutnje možete preuzeti ovdje.

RASPORED VIKENDA POSTA MOLITVE I ŠUTNJE  biti će:

  • od petka, 09.09. do nedjelje 11.09.2016. (za one koji su prvi put na vikendu)
  • od petka, 30.09. do nedjelje 02.10.2016. (za one koji su prvi put na vikendu)
  • od petka, 04.11. do nedjelje 06.11.2016. (za one koji su prvi put na vikendu)
  • od petka, 02.12. do nedjelje 04.12.2016. (za one koji su DRUGI PUT na vikendu)

Više o Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici saznajte NA LINKU.

“Vikend koji me vratio u život” – svjedočanstvo sudionice

Već neko vrijeme osjećam da s mojim duhovnim životom nešto nije uredu – molim redovito, trudim se čitati Sv. pismo, odlazim svakih par mjeseci na ispovijed i nekoliko puta tjedno na sv. misu. Znam da moram biti ustrajna i da ne smijem od toga odustati, ali ne nalazim ispunjenje niti radost unatoč svemu što činim. Čini se kao da molim, a ne primam, tražim, ali na nalazim. Zato sam nakon dugo vremena takvog duhovno malaksalog života odlučila otići na vikend posta, molitve i šutnje u Duhovni centar Varaždinske biskupije ‘Veternica’ koji vodi vlč. Damjan Koren. Sada, nakon toga vikenda mogu posvjedočiti da je to bila jedna od boljih odluka koje sam donijela u posljednje vrijeme.

Vikend posta, molitve i šutnje odvija se pod motom ‘U tišini Bog progovara’ i zaista je tako. Čini mi se da smo toliko zasićeni govorom i bukom, da smo zaboravili šutjeti, da smo zaboravili slušati. Da smo zaboravili – stati, odmoriti dušu u miru i tišini, susresti se s Bogom i sa samima sobom i tek onda osnaženi i obnovljeni ići dalje, živjeti ono što smo doživjeli. Gospodin nas poziva: ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’. To je njegov poziv iz evanđelja, a ja sam bila sve to, i umorna i opterećena i pomalo tužna.

Dolazak u Veternicu od samog početka bio je ugodno iznenađenje, od dočeka domaćina do prekrasnog ambijenta zagorskih brega i autentično obnovljenog nekadašnjeg pavlinskog samostana. Nakon što nas je vlč. Damjan upoznao s mjestom na koje smo došli i s dnevnim rasporedom za ta tri dana – počela je šutnja, šutnja u kojoj sam se nadala da će mi progovoriti Bog. Počeo je i post o kruhu i čaju, kroz koji su mnogi od nas, na vlastito iznenađenje, prošli bez muke. Pored posta i šutnje, mnogo smo molili i svakoga dana slavili sv. misu. Svakoga dana slušali smo i predavanja vlč. Damjana koja su pratila ono što smo pokušavali činiti – moliti, postiti i šutjeti, odnosno slušati i razmatrati Božju Riječ i susretati se s Isusom u euharistiji i klanjanju. Bili su to dobro osmišljeni i dobro vođeni sadržaji koji su nas vodili prema našem iskustvu pustinje u kojoj sam se nadala susresti Stvoritelja, prijatelja i učitelja.

Osobno sam toga vikenda dobila baš ono što mi je bilo potrebno – poticaj da obnovim svoj duhovni život, da Gospodina zaista, a ne samo formalno, stavim na prvo mjesto u svome životu. Da mu svakoga dana dođem otvorena, sabrana i spremna na susret s Njime u molitvi. Moja se molitva, naime, s vremenom pretvorila u rastrešeno recitiranje u kojem se nije događao susret s Gospodinom i u kojem je moja duša ostajala žedna, kratko rečeno u molitvi se nisam davala niti sam primala. Postala sam blebetalo koje je ispunjavalo formu da si umiri savjest, jer je eto danas ispunilo svoju kršćansku obvezu da moli. I tako sam činila iz dana u dan. Molitva mi je postala teret, a ne potreba.

Tog vikenda u Veternici Gospodin mi je darovao iskustvo susreta s Njime i taj je susret u meni probudio čežnju za stvarnim, dubokim i iskrenim duhovnim životom u kojem ću ga susretati i od toga susreta živjeti. Moja je duša živnula i odlučila sam da od sada želim tako moliti i tako živjeti. Shvatila sam da ni druge osobe za koje sam cijelo to vrijeme molila nisu imale velike koristi od toga, jer nisam molila kako treba. Kretala sam se po marginama života, onog jedino stvarnog, duhovnog života i odlučila sam da tako više ne želim, a i ne mogu. Bila sam pravi duhovni pacijent kojem je trebala pomoć i lijek, a našla sam je kao i uvijek – u Isusu.

Sada se nadam da u užurbanom životu kakav danas živimo, idući neprestano od aktivnosti do aktivnosti, neću ponovno zaboraviti sjesti u tišini, umiriti se i u iskrenoj molitvi otvoriti svoje srce Onome za kojim toliko čeznem i koji mi je toliko potreban.

(M. B.)

Bitno.net

Objavljeno: 17. veljače 2016.
Oglas za Klub prijatelja portala Bitno.net

Možda vam se svidi