Ako niste dovršili neki posao, i dalje vam ostaje problem zbog kojega ste ga i započeli – samo što je sada još teži jer ste potrošili sredstva, novac, energiju i druge potrebne resurse. A što je još gore, nikada nećete vratiti utrošeno vrijeme. Ono je otišlo u nepovrat.

Kako ćete to izbjeći? Završite ono što započnete.

Svi se poslovi, i na radnom mjestu i kod kuće, sastoje od istih koraka:  koncipiranja  (teoretskog promišljanja), planiranja i implementiranja (provedbe).

Stvorite jasnu predodžbu o tome što treba učiniti

To je način identificiranja problema i pronalaženja njegova rješenja. Na primjer, vaš problem na poslu je slaba prodaja; kod kuće je to neugledno dvorište. Vi možete pronaći rješenja za novu strategiju prodaje na poslu i novo uređenje okoliša kod kuće.

Isplanirajte provođenje ovih zamisli

Nakon što ste koncipirali, tj. teoretski osmislili rješenje, morate odrediti kako ga provesti. Za to služi planiranje. Što zahtijeva nova strategija prodaje? Koje će elemente uključivati novi izgled dvorišta? Budite precizni kad je u pitanju ono što morate znati i imati kako biste dovršili projekt.

Implementirajte svoj plan

Sada iskoristite rezultate dvaju prvih koraka. Vaš ured prihvaća strategiju prodaje. Vi vadite radne rukavi­ce i počinjete kopati i saditi u dvorištu. Izgledi za uspjeh u oba će slučaja biti dobri jer ste svakoj fazi plana posvetili dostatnu pozornost.

Kad razmišlja o nedovršenim planovima većina ljudi misli samo na implementaciju,  tj. provedbu, jer je to najkonkretniji dio: ili je plan izvršen ili ostaje nedovršen.

Zapravo se mnogi planovi nikada ne implementiraju zbog slabog koncipiranja i nemarnog planiranja. Projekti su poput mostova: beskorisni su ako se ne protežu od početka do kraja.

Nigdje nije tako bitno kao u duhovnom životu vidjeti kako se ove tri faze razvijaju do kraja. Isus navodi prispo­dobu o čovjeku koji postavi temelj, ali nije u stanju dovr­šiti kulu: “Svi koji to vide počeli ga ismjehivati” riječima: “Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti” (Lk 14,30). On ovdje govori tebi o najbitnijem projektu tvoga života: tvom pozivu na svetost. Nema veće tragedije u životu doli ostaviti ovaj projekt nedovršenim.

Kao i svi projekti, i odazivanje pozivu na svetost zahtijeva koncipiranje, planiranje i implementiranje.

Kao prvo, koncipiramo cilj, a to je vječni život s Bogom u Raju.

U svom planu utvrđujemo da ćemo Raj zaslužiti svojim životnim pozivom i svojom misijom, sakramentalnim životom Crkve, poštivanjem Deset zapovijedi, težnjom za istinom i životom po njoj.

Konačno, u svakom bi se danu svojega života na ze­mlji trebali baviti implementiranjem tog plana. To je nemoguće postići samo svojim vlastitim snagama, ali će nam Božja milost dati snagu i želju da čvrsti i ustrajni u vjeri provedemo sve faze ovog plana.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Upravljanje vremenom za katolike” Davea Duranda. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.