Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života. Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice.

Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo recepte za jednostavnu pripremu različitih vrsta kruha:

Kukuruzni kruh

30 dag kukuruznoga brašna
70 dag brašna za dizana
tijesta (tip 850)
3 dag kvasca
3 dcl mlijeka ili vode
1,5 žličice soli
topla voda (oko 3 dcl

Kukuruzno brašno prosijemo u posudu i prelijemo s 3 dcl vreloga mlijeka ili vode. U 2 žlice toploga mlijeka rastopimo kvasac s malo šećera te ga pospemo žlicom brašna. Kukuruznom brašnu dodamo brašno za dizana tijesta, posolimo, dodamo pripremljeni kvasac, dolijemo toplu vodu ili mlijeko i zamijesimo (dobro izradimo) srednje izdašno tijesto. Pokrijemo i pustimo da se diže sat i pol vremena. Dizano tijesto premijesimo i stavimo u namazani kockasti lim (tijesto neka mu doseže do ¾ visine). Opet pokrijemo i pustimo da se diže do sat vremena. Dignuto tijesto poškropimo crnom kavom ili vodom te stavimo u pećnicu zagrijanu na 210 °C. Kada kruh lijepo porumeni, temperaturu malo smanjimo. Pečemo 45 minuta. Pečeni kruh odmah izvadimo iz lima i pokrijemo. Ovaj je kruh dobar prvi i drugi dan, ali zatim postane suh i drobi se. Ipak je ugodna promjena u jelovniku, osobito s domaćom slaninom ili kosanom masti.

Seljački ili domaći kruh

60 dag brašna za dizana tijesta (tip 850)
60 dag raženog brašna
1 žličica soli
4 dag kvasca
prstohvat šećera
topla voda ili mlijeko (oko 7 dcl)
4 žlice margarina ili ulja

Brašno prosijemo u posudu. Uz stijenku dodamo sol. U udubinu usred brašna ulijemo zasebno u mlijeku ili vodi otopljeni kvasac s malo šećera te pomiješamo s malo brašna. Tako dobijemo zreli kvasac ili kvas. Kada se počne dizati, dolijemo toplu vodu ili mlijeko te umijesimo mekanije tijesto. Po želji ga možemo zamastiti rastopljenom mliječnom masnoćom ili uljem.
Tijesto dobro izradimo i posudu pokrijemo. Tijesto neka se diže sat i pol vremena. Zatim ga premijesimo, oblikujemo u kruh te položimo na pobrašnjenu krpu u košari ili posudi. Pokrijemo ga rubovima krpe. Pustimo da se diže sat vremena. Dignuto tijesto okrenemo na namazani lim, odozgor ga triput zarežemo nožem i stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C te pečemo sat vremena. Pečeni kruh metlicom oprašimo i položimo na rešetke da se polako hladi. Ne pokrivamo ga ako želimo da korica ostane hrskava, ili ga pokrijemo da korica omekša.

Savjet: zreli kvasac ili kvas: u malo toplog mlijeka otopimo kvasac sa šećerom, umiješamo žlicu brašna i pustimo da se diže nekoliko minuta.
Savjet: raženo brašno ima jako malo glutena (žitnih bjelančevina), te ga je zato potrebno miješati s drugim vrstama brašna.
Tijesto od raženog brašna uvijek je malo ljepljivo.
Savjet: kruh od crnoga brašna mekan je jer sadrži manje žitnih bjelančevina.

Heljdin kruh

25 dag heljdinoga brašna
6 dcl slane kipuće vode
75 dag brašna za dizana tijesta (crno pšenično brašno tip 850)
prstohvat šećera
1 žličica soli
3 dag kvasca
topla voda ili mlijeko
4 žlice maslinova ulja
15 dag sjemenki: lan, sezam, suncokret, zobene pahuljice itd.
1 jaje za premazivanje

Heljdino brašno prosijemo u posudu, prelijemo slanom kipućom vodom i kuhačom energično miješamo. Kada se malo ohladi, dodamo brašno za dizana tijesta, u sredini napravimo udubinu i u nju ulijemo manju količinu tople vode ili mlijeka kojem smo dodali prstohvat šećera i rastopljeni kvasac. To pomiješamo s malo brašna i ostavimo da se diže oko
6 minuta. Zatim dolijevamo mlijeko ili vodu te ulje i zamijesimo srednje gusto tijesto. Dobro ga izradimo, pokrijemo i pustimo da se diže oko sat vremena. Dignuto tijesto okrenemo na suhi lim, odozgor 2–3 puta zarežemo i stavimo u vruću pećnicu zagrijanu na 200 °C. Kada se lijepo zapeče n(za nekih 30 minuta), temperaturu malo smanjimo. Kruh od heljde pečemo do sat vremena.

Voćni kruh

75 dag brašna za dizana tijesta (tip 850)
1 žličica soli
3 dag kvasca
1 žličica šećera
1 dcl mlijeka
voda u kojoj se namakalo voće
30–40 dag suhog voća:
15 dag suhih krušaka,
6 dag suhih jabuka, 10 dag suhih šljiva
naribana korica limuna
3 žlice rakije ili ruma
7 dag oraha

Oprane, tijekom noći namočene šljive, kruške i listiće jabuke ocijedimo u posudu i narežemo na veće komade. Pazimo da suho voće ne omekša previše. Zatim dodamo grubo nasjeckane polovice oraha, naribanu limunovu koricu i rum te pokrijemo posudom. Od brašna i ostalih sastojaka zamijesimo srednje mekano dizano tijesto (kao za seljački kruh).
U dignuto tijesto umijesimo pripremljeno voće i sve skupa stavimo u zagrijanu krpom pokrivenu i pobrašnjenu košaru da se digne.
Pokrijemo i pustimo da se diže još sat vremena. Zatim tijesto okrenemo na namazan ili samo pobrašnjen lim te stavimo u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pečemo do sat vremena.

Bogato ilustriranu knjigu “Kuharica sestre Nikoline”, u tvrdom uvezu i s preko 555 tradicionalnih i isprobanih recepata u modernome ruhu potražite na linku ovdje.