Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života. Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice. Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo tri ukusna recepta od maslačka:

Salata od maslačka

30 dag listova maslačka (divljeg radiča)
15 dag krumpira
6 dag slanine
ocat
sol
češnjak

Maslačak beremo u rano proljeće. Najukusniji su još mladi, bijeli, nedozreli listovi koje pripremimo kao i svaku drugu salatu. Možemo mu dodati topli kuhani krumpir ili grah. Maslačak očistimo, dobro operemo i ocijedimo. Na kocke narezanu slaninu popržimo, zalijemo octom i time prelijemo maslačak koji smo prethodno posolili i dodali nasjeckani peršin. Dobro promiješamo.

Med od maslačka

350 opranih i osušenih cvjetova maslačka
1,5 l vode
3 limuna
šećer

Vodu, narezane limune i cvjetove stavimo na vatru, prokuhamo i pustimo da vrije oko pola sata. Procijedimo i na svakih 3 dcl tekućine dodamo 1 kg šećera. Uz stalno miješanje kuhamo još sat vremena, ulijemo u čiste staklenke i zatvorimo.

Sirup od maslačka

100 opranih i osušenih cvjetova maslačka
1,5 l vode
1,5 kg šećera
sok od tri limuna

Vodu s cvjetovima stavimo na vatru, a kada prokuha, nastavimo kuhati još pet minuta. Procijedimo, dodamo šećer i limunov sok. Kada se šećer otopi, sirup izlijemo u čiste staklenke.

Bogato ilustriranu knjigu “Kuharica sestre Nikoline”, u tvrdom uvezu i s preko 555 tradicionalnih i isprobanih recepata u modernome ruhu potražite na linku ovdje.