Loši vremenski uvjeti u cijeloj Italiji i Europi, sa sibirskim temperaturama i obilnim snijegom, zasigurno su mnoge doveli u nelagodnu situaciju, onemogućili kretanje, ali čak i normalne svakodnevne dužnosti, poremetivši tako uobičajeni dnevni red.

Međutim, u ovoj objektivno teškoj situaciji ipak je moguće ukazati na jedan pozitivan element: trenutna klimatska situacija ima jednu duboku pedagošku vrijednost. U kojem smislu?

U smislu da nas uči da se podsjetimo da nismo mi ”gospodari svijeta” i da nije sve u našim rukama te da sva naša tehnološka sredstva mogu prestati funkcionirati s naglim padom temperature ili jednim jednostavnim nestankom struje.

Došli smo u situaciju u kojoj smo prisiljeni usporiti hod, zbog snijega i leda, ići korak po korak, gledajući pažljivo gdje ćemo spustiti nogu, promatrajući sve što se nalazi oko nas, pa i ljude s kojima se susrećemo. Polako, mirno i  neočekivano vraća nam se vrijeme ukradeno od potrošačkog društva i kojeg, u ovom trenutku, postajemo sve više svjesni.

Snijeg, dakle, ne samo da je prigušio zvukove, nego je i zaustavio promet, iznenada je utišao naše gradove, učinio ih manje kaotičnima! Jesmo li zaista sigurni da je takozvani snježni kaos gori od onog kaosa kojeg svakodnevno živimo uz prometne vreve i zbrku svakojakih obveza?

Stvarnost postoji! Postoji za nas, i izvan nas je, i nismo mi oni koji je određuju u potpunosti! Stvarnost je još uvijek sposobna da nas zadivi, ne samo u čarobnom prizoru pahulja snijega kako padaju, stvarnost nas iznenađuje jer je veća od čovjeka. Možemo i trebamo joj se širom otvoriti, upoznati je, biti dio nje kako bismo je poboljšali, no nismo vlasnici svijeta niti njegovi tvorci.

Nekoliko dana odmora od kaotičnog života suvremenog čovjeka može učiniti samo dobro našem duhu. Valjalo bi stoga iskoristiti ovo vrijeme za sebi drage osobe i podijeliti s njima zajednička sjećanja, pročitati dobru knjigu, pomoliti se Bogu koji je sve stvorio, koji je stvorio također i tebe, a kojega tako često zaboravljaš pozdraviti.

Loši vremenski uvjeti protiv kojih ne možemo učiniti mnogo imaju svoju odgojnu vrijednost: da nas podsjete tko smo, ukazujući nam nježno, ali sigurno, na naše mjesto kao čovjeka.

Prisiljavaju nas usporiti svakodnevni ubrzani ritam, a zauzvrat dobivamo malo dragocjene tišine koja je tako malo cijenjena u ovom današnjem vremenu. Loši vremenski uvjeti nas educiraju o nečemu jako važnom – uče nas da poštujemo život.

I ako nam se, hodajući kroz snijeg,  učinilo da nam postaje sve lakše susretati poglede i osmijehe drugih, koji su umorni i nespretni kao mi, nemojmo se čuditi: to se zove biti čovjek.

Salvatore Vitiello

Prevela: I.V. | Bitno.net